Sko For Den Aktive

Gode sko er viktig for den som er aktiv. Om du skal ut på fjelltur, spillet fotball, oppleve påskefjellet på ski, eller ha din daglige joggetur, så er gode sko viktig for en best mulig opplevelse. Forskjellige aktiviteter stiller naturlig nok litt forskjellige krav til de skoene som skal benyttes, men en ting er viktig for alle typer sko. Riktig passform vil alltid være avgjørende for å kunne utnytte egenskapene i gode sko. Kostbare sko av god kvalitet vil være et dårlig valg dersom passformen ikke er riktig for dine føtter. Her finner du tips om å Kjøpe sko på nett og her finner du omtaler av Skobutikker på nett.

På disse sidene finner du informasjon om hva som er viktig når du skal velge sko til forskjellige aktiviteter. Foruten passform er det flere viktige faktorer som bør tas i betraktning før man kjøper nye sko. Demping, støtte, vekt, stabilitet, følsomhet og stivhet er kvaliteter som litt avhengig av type sko er viktige. Årstid og værforhold er også faktorer som vil påvirke valg av sko. Du finner også tips om bruk og vedlikehold av sko. 


Joggesko
Joggesko tilbys i et vanvittig stort utvalg. Det er mulig å finne sko for en hver smak og i de fleste prisklasser. Passform bør sammen med bruksområde alltid være det viktigste når man kjøper nye joggesko. Det hjelper lite med høy kvalitet og fancy utseende dersom man ender opp med sko som ikke passer til føttene. Legg merke til at vi har forskjellig pronasjon. Man deler vanligvis pronasjon inn i tre grupper. Det er faktisk bare rundt 40 prosent som har normalpronasjon, mens om lag halvparten har overpronasjon. Om lag 10 prosent har underpronasjon. Det finnes egne joggesko for deg med over eller normalpronasjon. For deg med underpronasjon vil en fleksibel sko være det beste valget, gjerne med en spesialtilpasset såle. Her er noen artikler med tips om joggesko.

Joggesko – Om valg av sko og viktige kvaliteter ved joggesko
Joggesko overpronasjon – Omtaler av sko for deg som overpronerer
Joggesko omtaler – Omtaler av sko for deg med normal pronasjon

Løpesko - Tips om sko til vinterbruk


Tur, Fjell og Walking Sko
Turgåing er en populær fritidsaktivitet som krever gode sko. Joggesko kan til en viss grad benyttes til turer, men det finnes andre gode alternativer. Det er stor forskjell på en søndagstur på den lokale turstien og en krevende fjelltur. Naturlig nok stiller forskjellig terreng forskjellige krav til sko. Mange typer sko kan benyttes til flere formål, men for å få mest mulig glede både av sko og tur bør man velge sko som egner seg best mulig til terrenget man går i, værforholdene, samt til ens egne føtter.

Walking sko har mange av de samme egenskapene som joggesko, men som navnet antyder er dette sko som er designet med tanke på gåing. I forhold til tursko vil Walking sko egne seg bedre til turer på grus og asfalt. De fleste modellene egner seg meget godt til hverdagsbruk. Her kan du lese mer om Walking sko.

Tursko har kvalieter som plasserer dem mellom joggesko og fjellsko. Lette tursko egner seg godt til turer i skog og mark. Tyngre og mer solide tursko egner seg også til litt tøffere terreng og fjellturer, men legg merke til at slike sko ikke har samme støtte som fjellsko. Her kan du lese om valg av Tursko.

Fjellsko er vanligvis solide sko med god støtte og forholdsvis grove såler. Legg merke til at det er store forskjeller på slike sko, noe som betyr at du bør tenke gjennom bruksområder før du kjøper nye fjellsko. Sko som skal benyttes til langturer på høyfjellet bør for eksempel være mer solide og gi bedre støtte enn sko som skal benyttes til korte fjellturer, samt i skog og mark. Mer informasjon om valg av slike sko i artikkelen Fjellsko.


Fotballsko
Tilbudet av fotballsko er enormt og de alle fleste vil kunne finne gode sko til sin tiltenkte bruk. Passform, samt underlaget man skal spille på er viktige faktorer når man kjøper fotballsko. Det finnes imidlertid også mange andre kvaliteter som gir sko med forskjellige egenskaper. For eksempel vil lette og følsomme sko være en fordel for den tekniske og hurtige spilleren. Et annet eksempel er sko som er designet med tanke på harde og presise skudd. Som nevnt er utvalget stort og det vil lønne seg å bruke litt tid på å velge nye fotballsko. Her er noen nyttige artikler med tips og informasjon.

Fotballsko - Informasjon og tips om valg av fotballsko
Fotballsko skruknotter - Om sko med skruknotter
Fotballsko naturgress - Omtaler av sko beregnet for skikkelig fotball (naturgress)
Fotballsko kunstgress og grus - Om sko til bruk på grus og kunstgressbaner
Fotballsko innendørs - Om sko til bruk ved innendørs fotball



Flere Sko for den aktive
Skisko: Her ser vi på forskjellige egenskaper ved slike sko, forskjellige typer skisko, hva som er viktig når du skal kjøpe slike sko, samt litt på vedlikehold og bruk av skisko. Mer om Skisko.

Sykkelsko: Enkelt forklart er dette en spesiell type sko som festes til pedalen. Slike sko kommer i mange forskjellige varianter og poenget med slike sko er å gjøre sykling mer effektivt. I artikkelen Sykkelsko finner du informasjon passform, kvaliteter og egenskaper ved slike sko.

Håndballsko: Feil sko vil ikke bare gjøre prestasjonene dårligere, det vil også øke risikoen for skader. Informasjon og tips om valg av håndballsko, samt om kvaliteter og egenskaper ved slike sko finner du i artikkelen Håndballsko.

Barnesko: Barn er aktive og valg av sko er viktig. Dessverre er det altfor mange barn som går rundt i sko som er helt feil for deres føtter. Det gir barna ubehag og øker risikoen for skader på føttene. Informasjon og tips om valg av sko til barna finner du i artikkelen Barnesko.


Treningssko: Her finner du generelle tips og informasjom om valg av sko til trening. Støtte og stabilitet, støtdemping, passform, samt pronasjon er noen av emnene som omtales. Her kan du lese mer om Treningssko.


På jakt etter gode nettsider? Sjekk gjerne nettstedet Slanketips, hvor du blant annet finner 48 tips for bedre fettforbrenning, samt artikkelen Cialis lovlig og uten resespt hvor du kan lese om trygg bestilling av legemidler. Nyttige tips finner du også på helsenorge.no sine sider om fysisk aktivitet. Ellers anbefales siden Kosttilskudd for nyttig informasjon.

Nye Løpesko og Joggesko

I en serie artikler presenterer vi nye sko og i denne artikkelen ser vi nærmere på joggesko, eller om du vil løpesko. I denne artikkelen bruker vi de to betegnelsene om hverandre. Nye sko kommer stadig på markedet og spesielt de største og mest kjente produsentene utvikler kontinuerlig nye joggesko. Det vil si helt nye sko, samt nye modeller av løpesko som allerede er populære. I artikkelen Joggesko, finner du tips om valg av sko og i artikkelen Skobutikker på nett finner du info om skobutikker. Vi begynner med å se på joggesko for menn.

Salomon Speedcross 3 CS
Salomon Speedcross 3 CS - Løpesko
Dette er en løpesko som egner seg godt i terrenget og som takler de fleste forhold både vår, høst og vinter. Det sørger blant annet yttersålen for, en yttersåle av typen Contagrip. Optimalt grep også mot underlag som leire, vått gress og mose, snø, våte fjellpartier og lignende underlag er det du kan forvente. Videre har Salomon Speedcross 3 CS et design som kalles climashield for beskyttelse mot vær og vind, noe som blant annet innebærer tekstil som tåler en god del vann. Ellers er dette joggesko med EVA-mellomsåle som blant annet beskytter mot ujevnt underlag, samt ekstra støtte for å beskytte føttene mot overtråkk.

Legg også merke til at Salomon har utstyrt denne modellen med Sensifitt som sammen med Quicklace systemet sørger for optimal passform. Detter er joggesko fra Salomon som oser av kvalitet og som får pluss stilig utseende. Prisen på Speedcross 3 CS er fra 1300 - 1500 kroner og, noe som er en helt grei pris for kvalitetssko med svært godt grep mot underlaget. Speedcross 3 CS kan du kjøpe oss Heppo eller oss Brandos.

Puma: Cell Exsis 2
Gode Joggesko fra Puma
Her har vi løpesko fra Puma som du får til en hyggelig pris. Pustende mesh gjør dette til ventilerende og komfortable sko, spesielt på varme dager. Komfort sørger også den behagelige støtdempingen for og det er idCell sålesystem og ArchTec støtte som både sørger for demping og meget stabile joggesko. Videre er Puma Cell Exsis 2 utstyrt med polstret ankelstøtte for komfort og redusert risiko for overtråkk. Legg ellers merke til at EverTrack er benyttet i yttersålen, noe som gir meget god slitestyrke og dette er således joggesko som egner seg ypperlig til mengdetrening.

Dette er forholdvis rimelige joggesko og det betyr at du ikke får sko med alle de tekniske finessene som i dag er tilgjengelige. Men, Puma Cell Exsis 2 er gode joggesko som egner seg godt for deg som beveger deg mye på asfalt og grus. Pluss for god støtte og meget god holdbarhet. Du kan kjøpe Puma Cell Exsis 3 fra Heppo til 799 kroner, eller fra Brandos til 899 kroner. 

Adidas aSTAR Salvation 3M
Adidas Joggesko som anbefales
Her har vi en toppmodell fra Adidas og det betyr kvalitet og meget gode løpesko. Adidas aSTAR Salvation 3M har faktisk så mange kvaliteter at vi ikke vet hvor vi skal begynne. Adidas sitt eget CLIMACOOL system gir joggesko med meget god avkjølingseffekt og sammen med sålen som delvis er laget av viskoelastisk skum gir det sko med usedvanlig god komfort. Viskoelastisk skum former seg nemlig etter foten for maksimal støtte og komfort. GeoFit for optimal passform bare forsterker dette inntrykket og i tillegg sørger den sømløse overdelen for ytterligere komfort. Mer behagelige joggesko og bedre passform skal du med andre ord lete lenge etter.

Videre kan vi nevne at Adidas aSTAR Salvation 3M har det unike ForMotion systemet som lar fotens bevegelse tilpasses underlaget. Sammen med yttersålen av typen Continental gir det komfort under løping og ikke minst godt feste også på glatt underlag som stein, fjell og våt asfalt. Støtdemping får du også i denne modellen og med velkjente adiPRENE både i hæl og forfot er dett faktisk joggesko som også skiller seg ut med svært god og effektiv støtdemping. Adidas aSTAR Salvation 3M er rett og slett svært gode løpesko og dette er en sikker vinner både til løping i terreng og på asfalt. Prisen på 1499 kroner er overraskende lav for joggesko med så mye komfort og kvalitet. Du kan bestille aSTAR Salvation 3M fra Heppo.

Damesko

Saucony Grid Type A 
Saucony Grid Type A - Joggesko
Her har vi en av toppmodellene fra Saucony og det betyr blant annet god komfort og god holdbarhet. Det første som slår oss er imidlertid den lave vekten som er på under 150 gram. Det gir et ekstra "kick" og i tillegg en komfortabel følelse. Som nevnt er dette løpesko med god holdbarhet og det den populære EVA mellomsålen og en XT-900 yttersåle som først og fremst sørger for den gode slitestyrken. I tillegg sørger disse sålene for optimalt grep mot underlaget og et effektivt fraspark. Videre sørger overdelen i mesh for god ventilasjon i det som først og fremst er joggesko som egner seg perfekt på vår, sommer og tidlig høst. Denne toppmodellen er forholdvis rimelig og et godt valg for deg som ønsker lette løpesko. Prisen er i skrivende stund 1099 kroner og Saucony Grid Type A kan kjøpes oss Heppo.
  
Salomon XR Mission W

Salomon XR Mission W - Gode Løpesko
Her har vi flotte løpesko fra Salomon som egner seg spesielt god på grus, våt asfalt, stier, samt i skog og mark. Det er Contragrip som sørger for optimalt grep mot de aller fleste underlag og i tillegg sørger dette systemet god slitestyrke. Sammen med det velkjent EVA systemet sørger Contragrip også for meget god støtte, noe som gir beskyttelse mot overtråkk i ulendt terreng. Videre kan vi nevne at EVA sammen med Ortholite innersåle sørger for joggesko med god passform og meget god komfort. Orthilite er i tillegg et system som sammen med overdelen produsert i mesh og syntetmateriale gir sko med god ventilasjon også på varme sommerdager. 

Vi nevner til slutt Quicklace systemet som gjennom jevn og "sikker" snøring sørger for ytterligere komfort og god passform. Salomon XR Mission W må kunne betegnes som meget bra løpesko. Kvalitet, komfort, godt grep mot de fleste underlag, samt optimal støtte betyr at dette er allsidige joggesko som vil passe for de fleste. Prisen er overraskende lav og du kan kjøpe Salomon XR Mission W fra Brandos til 999 kroner eller fra Heppo til 1099 kroner.
  
Reebok Zignano Fly 2
Reebok Zignano Fly 2
Dette er løpesko fra Reebok hvor den patenterte Zig-teknologien er det de fleste legger merke til. Den unike utformingen som du kan se på bildene er utviklet både for mer effektiv løping, samt for redusert belastning. Blant annet vil du med Reebok Zignano Fly 2 oppleve redusert belastning på benhinnen, noe som er et stort problem ved løping på hardt underlag. Dette er da også først og fremst joggesko som egner seg på underlag som asfalt og grus. Ellers kan vi nevne at denne modellen er produsert i et reflekterende materiale/farger, noe som gir meget god synlighet i mørket. Overdelen er forøvrig produsert i mesh og syntetmateriale, noe som gir løpesko med god holdbarhet og god ventilasjon. 

Polstret krage og utagbar innersåle er andre fordeler med Reebok Zignano Fly 2. Vi nevner også at yttersålen er produsert med tanke på holdbarhet og slitestyrke. Alt i alt et godt valg for deg som er utsatt for belastningsskader og/eller som jogger (går) mye på hardt underlag. Prisen for denne modellen er 1199 kroner og fargene avbildet til venstre kan du kjøpe fra Brandos. Modellen med fargene på bildet nedenfor kan du kjøpe fra Heppo.

Flotte løpesko fra Reebok

Flere Artikler om Sko for den aktive 
Joggesko - Om valg av sko
Sko - Tips om vedlikehold, vask, med mer
Treningssko - Generelle tips om valg
Skobutikker - Overiskt med omtale
Fjellsko - Hvordan velge riktige sko?


Forside Sko