Sko - Bruk og vedlikehold

Fuktighet er noe verken sko eller føtter har godt av. I løpet av en vanlig dag produserer føttene våre store mengder svette. De fleste er flinke til å tørke skoene når disse er skikkelig bløte, men mange glemmer den fuktigheten som kommer hver gang et par sko har vært i bruk. Sko som blir tørket ofte og riktig vil ha lenger levetid. Faktisk vil levetiden for skinnsko kunne fordobles og vel så det.

Tørk sko riktig
Det viktigste når man tørker sko er å unngå direkte varmekilder. Varmeovner, gulvvarme og faktisk også solvarme vil kunne skade skoene. Dette gjelder spesielt for skinnsko hvor skinnet vil bli for tørt. For tørt skinn blir sprøtt og sprekker så opp. Nesten alle typer sko vil få ødelagt passformen dersom de tørkes med direkte varme, noe som i verste fall gjøre dem ubrukelige. Sko bør tørkes i romtemperatur på et sted med god gjennomluftning. Å sette sko til tørking på et baderom med gulvvarme er vanligvis en svært dårlig ide. Der vil de bli utsatt for direkte varme, samtidig som luften ofte er fuktig.

Sko som har blitt gjennombløte vil i utgangspunktet tørke sent. Det vil kunne medføre at vond lukt og mugg setter seg, noe som det er svært vanskelig å bli kvitt. Vær også oppmerksom på passformen til sko som er gjennomvåte. Den vil ofte endre seg dersom man ikke tar forholdsregler. Løsningen er så enkel som avispapir. Man krøller dette sammen og stapper ned i skoene. Avispapir trekker til deg fuktighet svært raskt så innen en time bør man bytte papir. Normalt holder det å bytte en gang. Denne metoden vil også i stor grad også sørge for at dine sko beholder sin passform, men ikke å stappe i for mye papir. Det vil kunne resultere i at skoene utvides. 

Sko vil som nevnt alltid inneholde en del fuktighet etter å ha vært i bruk. Man bør derfor oppbevare skoene på en slik måte at de tørker helt opp mellom hver gang de benyttes. Å sette skoene på en hylle med god lufting under sålen anbefales derfor. I tillegg bør man ta ut eventuelle innlegg såler på sko som har vært i bruk. Å sette fuktige sko direkte på gulvet vil i lengden redusere både levetid og komfort.

Nyttige tips
Det kan være lett å glemme og enkelt og overse, men et skohorn vil forlenge levetiden på skoene dine og samtidig sørge for at de beholder sin passform. Bruk dette når du tar på deg sko så slipper du ødelagte hæler.

Så langt det er mulig bør man unngå å benytte samme par sko to dager på rad. Føttene avgir en god del fuktighet og det er en stor fordel dersom skoene får tørke skikkelig før de benyttes på ny. Sko med gummisåler vil ha ekstra godt av å stå litt ekstra. Under bruk er belastingen på sålen stor og gummien blir dermed komprimert. Ved å la sko stå litt lenger vil slike såler få tilbake sine opprinnelige tetthet og egenskaper. Å variere hvilke sko man benytter vil også være bra for føttene.

Mange kostbare og gode sko kan miste sine egenskaper fordi de ofte leveres med dårlige innlegg såler. Slike såler kan i stor grad gjøre en god sko dårlig og omvendt, noe man bør være oppmerksom på. Godt brukte sko kan faktisk føles som nye med en ny og god innlggessåle.

Selve sålen er naturligvis en viktig del av en sko og det kan være en ide å bytte denne. En såle av skinn vil slites ut forholdsvis fort og dermed kan et slikt bytte forlenge levetiden. En gummisåle av høy kvalitet vil ikke bare gi lengre levetid. Den vil også bidra til å holde føttene varme samtidig som den ikke er like glatt på isete underlag. Det er naturligvis først og fremst for kostbare sko at det er aktuelt å skifte såle.

Når du skal velge sko er riktig passform svært viktig noe de fleste er oppmerksomme på. Det mange imidlertid glemmer er at passformen kan endres og mange opplever at skoene en dag ikke lenger passer like godt. For å unngå dette kan man benytte skoblokker. Disse settes i sko som ikke er i bruk og sørger for at man ikke får “banansko”. Slike blokker hjelper også til med å trekke ut fuktigheten.

Rengjøring og vedlikehold av skinnsko
Regelmessig rengjøring av skinnsko vil både gi lenger levetid samt sko som ser finere ut. Hvor ofte sko bør rengjøres vil avhenge av hvor ofte de brukes, hvilke stoff de er laget av, samt hvilke forhold de brukes under. Hvordan de skal rengjøres avhenger i første rekke av hvilket stoff de er laget av.

Følgende tips gjelder for sko som er laget av vanlig (glatt) skinn og bør således ikke anvendes på semsket skinn. Først av alt er det viktig å sjekke at produkter som skokrem og impregneringsmiddel er anbefalt for dine sko. Det er også viktig at man følger instruksjonene for disse produktene. Før man begynner bør man finne frem det utstyret som er nødvendig. Aviser til å beskytte gulvet og hansker til å beskytte hendene med anbefales. En myk klut av bomull, samt en forholdsvis myk skobørste trenger man til å behandle skoene. Videre bør man benytte anbefalte produkter til rengjøring, pussing/polering, samt til impregnering av skinnsko.

Fjern skitt ved hjelp av en myk fille og dersom nødvendig en skånsom børste som ikke skader skinnet. Benytt et rengjøringsmiddel som er beregnet på glatt skinn og følg instruksjonene. Man kan også benytte varmt vann, men ikke overdriv mengden vann. Det er viktig at hele skoen blir skikkelig rengjort dersom resultatet skal bli bra. Etter rengjøring bør skinnet få tørke i en halvtimes tid før man går over det med en myk bomullsklut. 

Skokrem vil gi sko lengre levetid, samtidig som det gir finere sko. Dette fordi slik krem gjør skinnet mykere og fuktigere. Benytt en skokrem som er tilpasset typen skinn og fargen på dine sko. En skokrem som trekker godt inn i skinnet er å foretrekke for best mulig effekt. Gni inn små mengder skokrem om gangen og la skoene stå fem minutter før du tørker vekk det som er til overs og så polerer. Benytt hansker når du setter dine sko inn med krem. Du bør avslutte med å benytte et impregneringsmiddel. Det vil gi sko som holder seg fine og tørre mye lenger. Husk at det er bedre med flere tynne lag av impregnering enn det er med et tykt lag.

Forfatteren skriver også artikler om slanking og helse