Å kjøpe riktige fjellsko

Dårlige eller feil fjellsko kan ødelegge en ellers perfekt fjelltur. Er du usikker på hvordan du skal velge slike sko og på hva som er viktig? Her får du tipsene som vil gjøre deg i stand til å plukke ut par fjellsko som egner seg for nettopp deg.

Passform er det viktigste når man skal velge fjellsko. En kostbar sko av høy kvalitet vil være et dårlig valg dersom den ikke passer til foten din. Prøv forskjellige modeller og forskjellige merker inntil du finner sko som sitter godt på beina. Riktige sko skal kjennes behagelige på beina Husk at alle nye fjellsko må gås inn. Benytt skoene på en del dagsturer før du drar ut på langtur. Å dra ut på en lengre tur med nye fjellsko vil raskt kunne bli en ubehagelig erfaring preget av mye smerte.

Kjøpe sko på nett
Gode ordinger for retur og bytte gjør det attraktivt å kjøpe sko på nett. Et meget godt utvalg av fjellsko finner du i nettbutkken Outnorth som har spesialisert seg på friluftsliv. Sjekk også Brandos som er eb renskobutikk, samt den nye offisielle nettbutikken til ECCO.

Såler
Ved kjøp av fjellsko er det viktig at man velger passende innersåle. Feil innersåle kan føre til at sko som i utgangspunktet er riktige for deg ikke vil passe til foten din. Samtidig kan en "riktig" innersåle føre til at sko med feil passform blir mer behagelige. Når det gjelder mellomsålen er det en stor fordel om denne har demping. Tykkelsen på yttersålen vil ha mye å si for holdbarheten, altså levetiden til fjellsko. En hard yttersåle vil også gi lengre levetid, mens en myk yttersåle gir sko med bedre grep/friksjon. Mønster og dybde i sålen er også avgjørende for grepet mot underlaget.

Mykheten er også viktig for egenskapene til fjellsko. Med mykhet eller elastisitet menes det i denne sammenheng hvor lett en sko kan vris. Du får en pekepinn på dette ved å bøye front og bakdel til hver sin side. Tradisjonelt er slike sko stive, noe de også skal være. Unntaket er sko for lettere bruk i lettere terreng. Litt mykere fjellsko vil egne seg ypperlig til slik bruk.

Overdelen
På fjellsko er overdelen viktigere en på de fleste andre typer sko. God støtte over vristen er viktig og det er noe av poenget med å bruke slike sko. Et stoff/materiale som virkelig er vanntett vil også være viktig, spesielt på sko som benyttes til lange turer og til overnatting i telt/utendørs. Muligheten til å tørke skoene er da sterkt begrenset. Holdbarhet og pusteevne vil i stor grad bestemmes av hvilket stoff du velger. Fordelene med tekstil er at du får lettere sko som ikke i like stor grad må gås inn. Slike sko vil også tørke raskere og ha bedre pusteevne, noe som kan være en stor fordel. Skinnsko er først og fremst mer stabile, en viktig egenskap på lengre turer, samt i ulendt terreng. Slike sko vil også tåle mer fukt/vann og de er enklere å holde rene. 

Diverse tips
Fjellsko et tunge sammenlignet med andre sko. Hvor tunge de er vil avhenge av stoffet de er laget av, bruken de er laget for, samt prisen. Ikke kjøp sko som er tyngre en nødvendig, det er tungt nok å gå i fjellet. Generelt sett går utviklingen mot stadig lettere fjellsko, mye takket være den teknologisk utviklingen som stadig forbedrer skoene. Fjellsko som er beregnet på lange turer i tøft terreng vil som regel være tyngst, noe som er helt naturlig da dette vanligvis er kraftige og solide sko med god støtte.

En kostbar fjellsko bør ha innlagt forsterkning foran og bak, samt ved sålekanten. Dette vil til en viss grad beskytte mot harde støt, men først og fremst vil skoens levetid forlenges. Når det gjelder snøringen benyttes den til å gjøre passformen optimal. God og enkel snøring lar deg tilpasse skoene til variert bruk gjennom mindre endringer på passformen. Snøring med hemper (lås) er både enkelt og effektivt, altså et bra valg.

Før du kjøper fjellsko bør du være klar over hvor og hvordan de skal benyttes. En ukes vandring på høyfjellet i surt høstvær, vil naturlig nok stille andre og større krav til skoene enn korte dagsturer i lettere terreng. Generelt sett bør man velge kraftige og stive sko dersom man har tung oppakning. God støtte for beina er da viktig. Tøft og ulendt underlag og lange turer vil også kreve god støtte og således kraftige fjellsko. Lettere terreng, lettere oppakning, samt kortere turer betyr at lettere og mykere sko kan benyttes.

Pris og kvalitet henger vanligvis sammen. De beste skoene vil koste en god del og ofte holde det produsenten lover. Billige fjellsko vil ofte ha kortere levetid og kreve mer vedlikehold. Når det er sagt. Du er fullt mulige å finne rimelige sko som holder tilfredsstillende kvalitet. I tillegg dukker det stadig opp gode tilbud på i utgangspunktet kostbare sko. Her kan du sammeligne priser på fjellsko, det er mulig å spare en god del penger. Bruken bør være avgjørende for ditt valg. Fjellsko som skal benyttes på røft underlag, i dårlig vær på høyfjellet, eller på turer med tung oppakning bør man investere en god del penger i. Kortere turer i lettere terreng betyr at man greier seg fint med litt rimeligere sko.

Dette er kun ment som generelle råd og valg av fjellsko handler mye om personlige preferanser. Alle bør velge sko med riktig passform og gode såler. Om du så fortrekker lette fjellsko også under tøffe forhold er det ingen ting i veien for det. Du møter for eksempel erfarne turgåere som alltid sverger til lette sko. Du vil også møte dem som kun benytter skinnsko Noen velger sågar joggesko også til langturer i høyfjellet. Skal du ut på langtur i høyfjellet kan overtråkk føre til store utfordringer og problemer: I områder uten mobildekning kan et skikkelig overtrekk føre til en svært ubehagelig situasjon. Et minstekrav til fjellsko som benyttes i slike områder bør derfor være at de gir god støtte for anklene. Her finner du omtaler av fjellsko i forskjellige prisklasser.

Det siste du bør tenke på er at en fjellsko helst skal gi litt rom for variert bruk En kraftig sko beregnet for lange turer med tung oppakning bør også kunne benyttes til kortere og lettere turer. På samme måte bør ikke en mykere og lettere sko være helt håpløs i bruk under tøffere forhold. En allsidig fjellsko med noenlunde gode allround egenskaper vil være et bra valg for de aller fleste.