Gode tips om Joggesko

Har du joggesko som virkelig stinker surt? Lurer du på hvordan joggesko skal vaskes? Her skal du få noen nyttige tips om joggesko.

De aller fleste har opplevd at joggesko lukter vondt. Spesielt på sommeren kan det rett og slett stinke fælt. Det er svetten som har hovedskylden for denne mindre delikate lukte. For å bit kvitt eller redusere vondt lukt fra joggesko har man to muligheter. Man kan hindre at lukten oppstår eller man kan forsøke å fjerne den i ettertid.

For å hindre at vond lukt oppstår kan man redusere mengden svette i beina. Egne deodoranter som er beregnet på føtter er en løsning på dette problemet. En annen mulighet er å bruke talkum på føttene. Talkum trekker til seg fuktighet og vil på den måten kunne redusere lukten fra joggesko. Spesielt på sommeren vil det svare seg å bytte sokker ofte. Dersom du bruker strømper av god kvalitet og i tillegg bytter disse forholdsvis ofte, vil du merke at lukten fra dine joggesko ikke blir like vond.

Vasking av joggesko
Hva kan man så gjøre med joggesko som allerede lukter? Vasking er (selvfølgelig) et godt alternativ. Først må du riste ut sand, grus og skitt fra innsiden av skoene, så bør skoene legges i bløt en liten halvtime. Benytt varmt vann med vanlig vaskemiddel. Så skurer du vekk utvendig skitt med en liten børste før du vasker innsiden av dine joggesko. Lissene byttes eller vaskes, gjerne i vaskemaskin. Løse såler tas ut og vaskes grundig. Ofte sitter mye av den vonde lukta nettopp i sålen, noe som betyr at nye såler kan være en god ide. Ikke la joggesko eller såler ligge for lenge i vannet. Passformen på slike sko kan da bli ødelagt.

Maskinvask av joggesko anbefales ikke. Spesielt dyrere sko og løpesko vil kunne miste sine egenskaper under maskinvask. I en travel hverdag er det likevel slik at vaskemaskinen ofte blir den løsningen man velger. Ved maskinvask av joggesko bør man alltid benytte vaskepose og lav temperatur, gjerne 30 grader. Velg et skånsomt vaskeprogram. Husk at joggesko vaskes i maskin på eget ansvar. Det vil sjeldent nytte å hevde reklamasjons rett dersom skoene blir ødelagt i vaskemaskinen.

Tørking av sko
Uansett hvordan du vasker dine joggesko, må du være oppmerksom på hvordan de bør tørkes. Gulvvarme eller en elektrisk skotørker er enkle og populære metoder når skoene skal tørkes, spesielt på hytta. Ikke bruk disse metodene til å tørke joggesko. Så sterk varme vil kunne krympe skoene og/ eller ødelegge passformen. Joggesko bør helle ikke tørkes i et rom med mye fuktighet. Sko som står lenge før de tørker vil kunne resultere i en enda vondere lukt en før vask. Bruk fortrinnsvis avispapir til å tørke joggesko. Slikt papir trekker raskt til seg fuktigheten og ved å bytte avispapir etter en liten time vil skoene fort bli tørre.

Fremdeles vond lukt?
Blir du, til tross for grundig vask, ikke kvitt den vonde lukten? Det finnes fremdeles noen muligheter. Å legge joggesko i fryseboksen er et velkjent og velbrukt knep. La skoene ligge i frysen i minst et døgn. Forhåpentligvis vil det ta knekken på bakteriene. Dersom skoene lukter så vondt at de er blitt ubrukelige, ja da har du ikke noe å tape. Legg joggeskoene i kokende varmt vann og tilsett en sterkt og bakteriedrepende såpe. La skoene ligge i flere timer før du tørker dem som vent ovenfor. Husk å skylle ut såpen. Siste mulighet er å bruke salmiakk på skoene. Det bør fjerne all vond lukt, men skoene vil fort kunne bli ødelagt. De sist nevnte forslagene bør kun benyttes dersom alternativet er å kaste skoene. Da har du ikke noe å tape på forsøket.

Les gjerne forfatterens artikler om slankeprodukterForside SKO