Velg riktige barnesko

Med mindre barnet selv klager på sko som føles vonde, kan det være vanskelig å vite når og hvor ofte man bør kjøpe nye barnesko. Barn er vanligvis svært aktive og valg av sko er naturligvis viktig. Her skal du få noen nyttige tips om barnesko og valg av disse. Riktige barnesko er avgjørende for god balanse og riktig holdning.

Det er dessverre slik at mange barn går rundt i feil sko. Faktisk viser undersøkelser at mer enn halvparten av alle barn går rundt i sko som ikke passer. Undersøkelser fra blant andre University of Zürich viser dessuten at feil barnesko øker risikoen for fotskader. Vi bruker mye tid på å gjøre hverdagen til barna trygg og god, da bør en så viktig ting som sko ikke overses. Å velge riktige barnesko er ikke vanskelig, men det krever litt andre vurderinger enn når man kjøper sko til seg selv.

Sko som passer
Riktig passform er viktig også ved kjøp av barnesko. Passform vil rett og slett si at skoen skal passe til foten. Alle har forskjellige føtter og det er viktig at man finner sko som passer til det aktuelle barnet. Det anbefales derfor at man tar med barnet når nye sko skal kjøpes. Alternativt må man sikre seg god bytterett ved kjøp av barnesko. Når man kommer hjem og ser at skoene ikke har riktig passform, kan man da dra tilbake med barnet og bytte til riktige sko. Husk at den ene av føttene vanligvis er litt større. Bruk den største foten som utgangspunkt.

Det kan være vanskelig for et barn å vite om et par sko er riktige, men man bør ta deres mening på alvor. Forholdsvis små barn vil kunne kjenne om passformen er riktig og om skoene føles behagelige. Ikke kjøp barnesko som skal “gås inn”. Barnesko skal kjennes gode ut og passe til føttene fra dag en. Det bringer oss inn på den vanligste feilen foreldre gjør, nemlig å kjøpe for store sko til barna. Det er naturligvis fristende å kjøpe sko som barnet kan ha en stund, men det kan være et valg som fører til skader på føttene. Små barn har føtter som er lette å forme. Feil barnesko kan derfor gi ødelagte føtter og dessverre har om lag 30 prosent av alle 6-åringer problemer på grunn av feil sko.

Kjøpe Barnesko
I de største og beste nettbutikkene finner du et stort utvalg av rimelige barnesko av god kvalitet. Flere tusen par forskjellige gutte sko og jentesko. Fri frakt, retur og bytterett tilbys av de fleste butikkene. Den nye offisielle nettbutikken til ECCO anbefales på det varmeste. Men, godt utvalg, hyggelige priser og god kvalitet finner du også oss online skobuikker som Brandos. Ellers finner du både rimelig barnesko og barneklær i nettbutikken til Ellos.


Kvaliteter ved barnesko
Når barnet står med vekten på sålen bør det ha om lag en cm å gå på i lengden. Det gir rom for varme føtter som hovner litt opp. Hælen på en barnesko skal gi god og nødvendig støtte, men pass på så den ikke blir for stram og forårsaker ubehag. Når det gjelder sålen på barnesko bør man velger såle med mønster eller struktur, slik at man får sko som er forholdsvis sklisikre. Videre skal sålen være tykk nok til å beskytte barnets føtter, samtidig som den er myk og fleksibel nok til at den bøyes med foten.

Man bør foretrekke barnesko med lisser, borrelås eller at annet festesystem fordi slike sko vil gi føttene best støtte. Sko uten hæler, eller såkalte slip on, bør unngås. Videre bør man foretrekke barnesko med pustende materiale. Kjølige og tørre føtter er noe vi alle foretrekker og det vil bidra til å forebygge gnagsår, annet ubehag, samt stinkende sko.

Noen gode tips
Husk at størrelser varierer fra merke til merke. Dersom du kjøper barnesko gjennom internett eller andre steder hvor prøving ikke er mulig, bør du velge et merke og om mulig en modell du kjenner til. Da er mulighetene for å velge riktig størrelse best. Vær som nevnt oppmerksom på å sikre deg god bytterett.

Å prøve sko er noe de fleste barn finner kjedelig. Forsøk derfor å gjøre opplevelsen best mulig. Når du har funnet en modell som passer til barnas føtter bør barnet få være med å bestemme farge og design. Det vil gjøre det lettere neste gang man skal kjøpe barnesko.

Så langt det er mulig bør man velge en skobutikk som spesialiserer seg på barnesko. Her kan man forvente god kompetanse og ikke minst et butikkpersonale som vet hvordan gjenstridige barn skal blidgjøres. Dersom mulig, bør man kjøpe sko på ettermiddagen. Føttene blir som kjent litt større i løpet av dagen, spesielt dersom de er utsatt for konstant varme.

Å vite når en barnesko bør skiftes ut krever litt oppmerksomhet. Barnet vil som regel gi beskjed når en sko føles veldig ubehagelig ut, men vanligvis bør de byttes før dette. Se etter slitte områder, ødelagte sømmer, utslitt såle og sko som bøyer seg. Sko med “bananform” er verken bra for voksne eller barn. Sjekk også med jevne mellomrom hvordan skoene sitter på barnets fot. Det er ikke uvanlig at barnesko bør skiftes ut lenge før de er utslitt.

Vær forsiktig med å la barnesko gå i arv. Dersom de er i god stand kan barnesko benyttes av mindre søsken, men da bør disse først prøves på samme måte som om man kjøper nye sko. Verken barn eller voksne bør gå med sko som ikke passer deres føtter.

Man bør kjøpe barnesko som holder tilfredsstillende kvalitet, men det er ikke nødvendig å overdrive. Barna vokser fort og det går ikke lang tid før nye sko må kjøpes inn. Å kjøpe veldig dyre og flotte barnesko er derfor ikke noen god investering. Vi anbefaler alle å sammenligne priser på sko før man kjøper noe. Det er gode penger å spare gjennom et par enkle museklikk.

Tenk på barna  
Artikkelforfatteren har selv arbeidet flere år i barnehage. Når man jobber med barn ser man hvor viktig det er med riktige barnesko og ikke minst hvor mange som sliter med feil sko. Når barna skal løpe rundt hele dagen i sko som er tre nummer for store, sier deg seg selv at føttene og barnet vil lide av dette. Sett deg selv i barnets situasjon og tenk på hvordan du ville likt en jogge eller fjelltur med sko som var altfor store eller små.

Barn er aktive og kjøp av barnesko kan derfor sammenlignes med kjøp av tursko eller joggesko til voksne. Bruk sunn fornuft, lytt til barnet og vær innstilt på at barnesko er noe som ofte må byttes ut. Da vil du komme lang på vei med å sikre barnet og ikke minst deres føtter riktige og gode sko. Husk at barn har myke føtter som lett kan bli formet feil. Kjøp barnesko med omtanke!

Skobutikker på nett

Forside Sko