Å kjøpe Fotballsko

Skal du kjøpe nye fotballsko? Da vil du oppdage at finnes et enormt utvalg å velge blant. Noen tips om hva som er viktig når man skal velge fotballsko vil således komme godt med for de fleste. Det er flere ting som påvirker hvilke sko du bør velge, blant annet foten din, samt det underlaget skoene skal benyttes på. Pris er naturligvis også en viktig faktor og her kan du sammenligner priser på sko. Det er faktisk mulig å spare en god del penger.

Type sko
Dette er definitivt de to tingene som er viktigst ved kjøp av nye fotballsko. Først må du velge hvilken type sko du trenger. Skal du spille på kunstgress, innendørs, på naturgress eller på kunstgress? Forskjellige typer fotballsko skilles først og fremst ved knottene som benyttes. Disse betegnelsene brukes vanligvis for å kategorisere fotballsko. HG fotballsko benyttes på hardt underlag som kunstgress eller svært tørre og harde naturgressbaner, mens AG fotballsko kun er beregnet på kunstgress.

Ønsker du rimelige fotballsko fra anerkjente produsenter? Her finner du fotballsko for forskjellige underlag underlag. Fri frakt og gratis retur og bytte. Les mer

FG betyr fast underlag, det vil vanligvis si en normal gressbane eller litt myke kunstgressbaner. På våte gressbaner er det SG fotballsko som egner seg best. SG kan oversettes til myke baner. MG betyr noe sånt som forskjellige underlag. Vanligvis er kunstgress og kortklipt naturgress underlag hvor slike sko benyttes. På grus er det TF fotballsko som egner seg best. Disse kan også benyttes på de fleste kunstgressbaner. Til slutt har vi IN som er fotballsko til innendørs bruk, rimelig selvforklarende.

Før du går til innkjøp av fotballsko bør du altså finne ut hvilken type du har mest behov for. En fotballsko i hver kategori er nok en drøm for mange, men det koster mye og er ikke videre realistisk. De aller fleste vil komme langt med to par sko. Dersom du både spiller på grus og kunstgress bør du kjøpe en sko i klassen TF. Spiller du ikke fotball på grusbaner kan du velge en AG sko, spesialdesignet for kunstgress. Den andre skoen bør i hovedsak være beregnet for naturgress. En sko i klassene FG eller SG er da et naturlig valg.

Dersom du ikke spiller fotball på grusbaner kan du også greie deg med en fotballsko. Da er en FG sko for fast underlag det naturlige valget. Husk at dette er generelle råd. Lokale forhold vil ha stor betydning for valget av fotballsko. Noen områder har et vått og mildt klima som betyr mye spill på bløte og myke gressbaner, mens andre områder har et tørt og kaldere klima som ofte betyr at underlaget er kunstgress og hardere gressbaner. Tenk gjennom hvilke underlag du kommer til å spille på før du bestemmer deg for en type fotballsko.

Fotballsko som passer
Når du har bestemt deg for en type fotballsko er det passformen som bør sjekkes ut. Det vil enkelt forklart si hvor godt skoen sitter på foten din. Dette er viktig ved kjøp av alle typer sko, spesielt sko som skal brukes aktivt. En sko skal føles god på foten, både når du er i bevegelse og når du står rolig. Den skal presse jevnt mot hele foten og du skal kjenne god kontakt med hele sålen. Pass på at du velger en fotballsko som har riktig bredde for din fot. Husk at alle har forskjellige føtter. Det vil si at en fotballsko som passer perfekt for flere lagkamerater kan være totalt feil for din fot. Prøv alltid forskjellige modeller og merker før du tar ditt endelige valg. Bruk fotballstrømper når du skal prøve fotballsko. Det er liten nytte i å lete etter sko som passer til din fot dersom du har på deg en type strømper som du aldri kommer til å benytte i disse skoene.

Materialet i fotballsko
Dersom du kjøper fotballsko beregnet for riktig underlag som samtidig passer til din fot har du allerede gjort et godt valg. Det finnes imidlertid også andre faktorer som påvirker egenskapene til slike sko. Spesielt ved kjøp av kostbare fotballsko bør man vurdere materialet de er laget av.

Overdelen på en fotballsko er vanligvis laget av lær, mikrofiber eller syntetiske stoffer. Sko av skinn/lær er forholdsvis tunge, men de former seg bra til foten. Sko av mikrofiber er lettere og veldig solide. Slike fotballsko vil ikke tilpasse seg like bra til dine føtter, noe som betyr at valg av riktig passform blir ekstra viktig. Syntetiske materialer gir sko som er svært lette og slitesterke. Disse skoene tilpasser seg heller ikke noe særlig til føttene dine. Vekten kan være viktig for egenskapene til en sko, noe du dermed også bør vurdere. Det er først og fremst for fotballspillere som profiterer på fart at dette er viktig. En lettere fotballsko vil naturlig nok gjøre det enklere å løpe raskt.

Hvilket underlag du skal spille på vil sammen med passform alltid være det viktigste når man skal vege fotballsko. Ikke gå i fellen og kjøpe samme sko som favorittspilleren din. Hvordan en sko ser ut, hvilke stjernespillere som benytter den, eller hvilket merke det er har egentlig ingen betydning. De fleste toppspillere benyttes fotballsko som er laget spesielt for deres fot, noe de fleste bare kan drømme om. Dermed må vi prøve forskjellige par med fotballsko og velge det paret som passer best til båre føtter og våre behov.

Flere artikler med nyttige tips om sko.
Joggesko - Håndballsko - Tursko
Skobutikk på nett
Fotballsko Naturgress 
Fotballsko skruknotter
Fotballsko grus og kunstgress
Fotballsko innendørs


                 
Forside SKO