Skisko – Sko til klassisk langrenn og skøyting

I denne artikkelen finner du informasjon om skisko. Vi ser litt nærmere på forskjellige egenskaper ved slike sko, forskjellige typer skisko, hva som er viktig når du skal kjøpe skisko, samt litt på vedlikehold og bruk av skisko. Sko og annet utstyr til friluftsliv og idrett har gjennomgått en enorm utvikling, noe som også gjelder for skisko. Det store utvalget gjør det mulig å finne sko som egner seg perfekt til din bruk, men det krever også at du holder tunga beint i munnen. Fancy, flotte, kostbare skisko vil være til liten nytter dersom de ikke passer dine føtter eller dersom de ikke egner seg til din tiltenkte bruk.

Valg av skisko
Når man skal kjøpe nye skisko er det to ting som er spesielt viktige. I tillegg til å velge sko som egner seg til den bruken man planlegger, så er riktig passform svært viktig. Det vil først og fremst si at man bør velge skisko som føles behagelige og som gir god støtte til foten. Velg skisko med nok bredde og god høyde over tærne. Skisko skal som nevnt gi god støtte til anklene og spesielt dersom du skal benytte skoene i ulendt terreng og utenfor løyper er det viktig å velge skisko med god stabilitet. Husk at blodsirkulasjonen er viktig for å holde føttene varme. Trange sko vil med andre ord lett føre til kalde føtter. Når du prøver skisko er det viktig at du har på samme type sokker som skal benyttes på skiturer. Husk også at den ene foten vanligvis er litt større. Som nevnt er det også viktig å velge skisko som egner seg til den bruken disse er tiltenkt, noe vi nå ser litt nærmere på.

Egenskaper ved Skisko
Skisko kommer i dag i et meget stort utvalg og forskjellige modeller har forskjellige egenskaper. Det skyldes naturligvis at forskjellige typer sko er designet for forskjellig bruk. Alle skisko bør imidlertid sørge for god støtte til anklene. Videre bør slike sko kunne holde føttene varme. Fleksibiliteten i en sko er avgjørende for hvilken bruk den egner seg til. Generelt sett egner fleksible skisko seg godt til turgåing i løyper og lettere terreng, mens stivere sko egner seg best til turer i ulendt terreng og utenfor oppkjørt løype. Sjekk alltid hvilken bruk en modell er designet for. Det er for eksempel stor forskjell på skisko som er laget for bruk i oppkjørt lavlandet og skisko som er laget for bruk på høyfjellet. 

I denne artikkelen har vi først og fremst lagt vekt på skisko for klassisk langrenn. Det finnes egne skisko som er utformet med tanke på skøyting. Det finnes også såkalte kombisko. Dette er sko som benyttes til begge stilarter og ofte av konkurranseløpere. Slike skisko egner seg ikke til bruk utenfor løype og generelt sett er skisko laget for konkurranse lite egnet til turgåing. Dette skyldes blant annet at slike sko gir lite isolering og varme for føttene. Vi kommer ikke nærmere inn på konkurransesko her, men nevner bare kort at skisko utviklet for skøyting har stivere såle for best mulig fraspark/kraftoverføring, samt at dette er svært stabile skisko.

Tørre og varme sko
Tørre og varme føtter er spesielt viktig på vinteren og således er dette viktige egenskaper ved skisko. Skisko i lær er et godt valg i så måte. Slike sko har i tillegg gode pusteegenskaper og dermed reduseres problemet med fotsvette. Vær oppmerksom på at skisko i lær må vedlikeholdes og impregneres dersom den skal kunne holde føttene varme og tørre. Det finnes også andre typer sko som holder føttene tørre. Skisko med Gore-tex membran er generelt sett et godt valg og slike sko har vanligvis meget gode pusteegenskaper samtidig som de holder fuktighet ute. Vær oppmerksom skisko som er helt vanntette, men som ikke puster. Slike sko slipper ikke inn fuktighet, men de slipper heller ikke ut fuktighet. Man vil dermed kunne bli våt på beina som følge av fotsvette og slike skisko kan dermed gi kalde føtter. Slike skisko egner seg best under milde forhold og spesielt til skigåing når gradestokken passerer 0 grader.

Vedlikehold og bruk av skisko
Vi avslutter med noen nyttige tips om skisko. Husk at skisko, som alle andre sko først og fremst skal passe godt til dine føtter. Det er også viktig å velge sko som er utviklet for den typen skigåing du foretrekker. Dersom du har liten erfaring med skigåing anbefaler vi en seriøs forhandler som spesialiserer seg på ski og skisko.
  • Impregnering av skisko bør skje regelmessig. Være ekstra nøye med kanten rundet ankelen.
  • Skisko i lær bør vedlikeholdes regelmessige. I tillegg til impregnering bør slike sko behandles med vokse, skokrem og lignende produkter. Her finner du flere tips om vedlikehold av skinnsko. Husk å benytte produkter som er anbefalt av din produsent. Det er forskjell på lær.
  • Tørking av skisko bør man være nøye med. Unngå direkte varmekilder som varmeovner og sterk solvarme. Ved sterk varme vil læret bli for tørt og sprekke opp. Passformen vil også kunne endres på sko som tørkes ved varmekilder. Benytt avispapir på skisko som er våte. Det absorberer fuktighet godt og beholder passformen på dine sko.
  • Oppbevar skisko slik at de kan lufttørke mellom bruk. Brukte sko vil alltid inneholde noe fuktighet.
  • En innleggssåle vil gi ekstra isolasjon mot kulde. Nyttig på kalde dager.
  • Bomullsokker og skisko er en dårlig kombinasjon. Dette fordi bomull trekker til seg og holder på fuktighet. Fuktige sokker transporterer kulde svært raskt.
  • Løsne på snøringen under lengre pauser. Bedre blodomløp gir som kjent varmere føtter.

Artikler med nyttig informasjon om sko
Skobutikk på nett - Oversikt
Sko - Nyttige tips om vedlikehold
Joggesko - Velg riktige sko
Fjellsko - Velg riktige sko
Barnesko - Tips og informasjon
Håndballsko - Velg riktige sko
Vintersko - Tips om sko til vinterbrukForside SKO