Sykkelsko - Sko som gjør syklingen mer effektiv

Enkelt forklart er sykkelsko en spesiell type sko som festes til pedalen. Slike sko kommer i mange forskjellige varianter, men generelt sett er dette sko med svært stiv såle. Poenget med sykkelsko er å gjøre sykling mer effektivt.

Ved å benytte sykkelsko som er festet i pedalen kan man sykle med det som kalles rundtråkk. En slik sko gjør det med andre ord mulig å trekke opp pedalen og dermed til en hver tid belastes begge beina forholdsvis likt.


Forskjellige typer sykkelsko
Sykkelsko har etter hvert blitt meget avanserte og nye modeller utvikles stadig. Det finnes egne sko for terrengsykling og landeveissykling. Egne sykkelsko for forskjellige værforhold får man også tak i, noe egne sko for sykling under vinterforhold er et godt eksempel på. Videre er det forholdsvis stor forskjell på hvor gode sykkelsko er å gå med. Noen modeller er noenlunde greie dersom man må ta bena fatt, mens andre sykkelsko absolutt ikke egner seg til gåing. Før man kjøper slike sko er det derfor viktig at man har klart for seg hvilken bruk de er tiltenkt, samt om man foretrekker sko man også kan gå i. I utgangspunktet er sykkelsko designet for terrengsykling noenlunde greie å gå med, mens sko designet for landeveissykling er håpløse til dette formålet.

Sykkelsko og passform
Alle tradisjonelle tips og råd om sko og passform kan man glemme når det gjelder sykkelsko. Det er andre forutsetninger som er viktige når man skal kjøpe slike sko. En sykkelsko skal i utgangspunktet sitte hundre prosent fast på foten. Det vil si at den nærmest skal sitte som en sokk. Husk imidlertid at foten vil utvide seg noe i løpet av en lang dag på sykkelen. Å finne en sko som passer perfekt både i lengde og bredde kan være utfordrende, spesielt fordi sykkelsko som nevnt skal sitte som støpt på foten. Man må rett og slett prøve mange forskjellige modeller og merker, helt til man finner sko med riktig passform.

Generelt sett har sykkelsko gitt små rom for justeringer og spesielt personer med brede føtter har opplevd det å finne gode sykkelsko som en utfordring. Som nevnt kommer det stadig nye sko på markedet og flere av disse gjør det mulig å tilpasse passformen. Blant annet har vi Bontrager sykkelsko som kan justeres og tilpasses fotbue og fotbredde. 


Sykkelsko og egenskaper
Vi kommer tilbake med en egen artikkel hvor vi omtaler forskjellige sykkelsko. Dersom du ikke har kunnskap om slike sko og skal kjøpe ditt første par anbefaler vi at du oppsøker en seriøs forhandler for tips og råd. Her får du en liten oversikt over forskjellige kvaliteter og egenskaper du vil finne i sykkelsko. Forskjellige modeller vil ha forskjellige egenskaper. Velg sykkelsko som samsvarer med din tiltenkte bruk og dine ønsker. Husk at passform er meget viktig også for denne typen sko. Når det gjelder priser på sykkelsko varierer disse og det kan være gode penger å spare på å sammenligne priser. For et par sykkelsko av tilfredsstillende kvalitet må man regne med å nærme seg tusenlappen og gjerne også passere denne.

Eksempler på kvaliteter ved sykkelsko
  • Overdelen på sykkelsko kommer i forskjellige varianter. Sko med mesh eller annet pustende materiale er naturligvis en fordel under varme og tørre forhold. Sykkelsko med vannavisende overdel egner seg godt til bruk under våte forhold, men for den vanlige mosjonist er det ikke nødvendig med flere par sykkelsko. Et sko-overtrekk for regn eller vinter vil fungere utmerket for de fleste, selv om noen modeller kan være vanskelige å ta av og på.
  • Sykkelsko som er beregnet for bruk på vinterføre har en annen overdel og på slike sko er det vanlig med en Gore-Tex membran. Skinn/lær benyttes også i en del sykkelsko som er designet for vinterbruk. Videre har sko for vintersykling vanligvis god isolering. Før du eventuelt kjøper egne sko til vinterføre bør du vurdere størrelsen. Sykkelsko beregnet for svært kalde forhold kan med fordel kjøpes store nok til at man kan benytte tykke sokker.
  • Sålen er viktig for egenskapene til en sykkelsko. En grov såle som du finner på mange terrengsko egner seg greit til gåing og løping, mens såler som knapt nok har gummi kun egner seg til sykling. En sko med meget stiv såle vil overføre mest mulig kraft til tråkket og dermed er slike sykkelsko et godt valg dersom man kun tenker sykling og et effektivt tråkk. Naturlig nok er sko med svært stive såler uegnet til gange eller løping og mange mosjonister velger dermed en mellomløsning. Noen kostbare sykkelsko har stiv og lett karbonsåle som er påsatt “gummiknotter”. Dette gir sko som egner seg meget godt til sykling og som man samtidig kan gå på. Så stive sko vil imidlertid aldri egen seg godt til gåing.
  • De aller fleste mosjonister vil klare seg fint med et par sykkelsko. Da er det viktig å legge merke til følgende. Sykkelsko beregnet for landeveien er uegnet til terrengsykling, mens sko designet for terrengsykling også fungerer greit på landeveissykkel.
  • Enkelt forklart kan man velge mellom noen typer sykkelsko. Vi har sko som fungerer optimalt på sykkelen, men som ikke egner seg til gåing. Dette er sko som benyttes i konkurranser og til trening. Videre har vi sykkelsko som også egner seg noenlunde greit til gåing og løping. Dette er sko som gjerne benyttes til tursykling, terrengsykling, samt av mosjonister. Som nevnt har vi også sykkelsko som er spesialdesignet med tanke på vinterføre.
Les gjerne forfatterens artikler om slanking


Forside SKO