Løpesko til Vinterbruk

Det finnes gode løpesko også til vinterbruk så det er bare å komme seg ut på trening også i de kaldeste månedene. Vintersko til løping og jogging bør først og fremst holde føttene dine tørre og varme, samt gi godt feste på underlaget. Riktig passform er naturligvis også viktig ved alle typer løpesko.

Behøver du egne vintersko?
Først og fremst bør du vurdere behovet for egne vintersko. De fleste som løper ute hele året vil nok ha behov for spesielle løpesko, men i noen områder vil vanlige løpesko, eventuelt joggesko, kunne benyttes også om vinteren. Vi tenker da på kystnære strøk, spesielt på Vestlandet, hvor det stort sett er snøfritt hele året. På slike steder kommer man lang med et par vanntette løpesko, gjerne beregnet på terrengløping. I menyen finner du artikler med omtaler av joggesko, samt tips om valg av joggesko.

Gode løpesko til vinteren
Når du kjøper løpesko til vinterbruk bør du ta hensyn til vær og temperaturforhold. Hvor kaldt det blir, hvor fuktig det er, samt hvor mye snø som kommer vil avgjøre hvilke løpesko du bør velge. Her er noen punkter med gode tips om valg av sko til vinter og kalde forhold. Husk også at passform og pronasjon er to viktige stikkord når du skal kjøpe joggesko eller løpesko, noe vi kommer tilbake til i slutten av artikkelen.

Før du kjøper
Utendørs løping på vinteren betyr kalde forhold så det er viktig å velge sko som holder føttene varme. Sko med ekstra gummipute under føttene vil isolere godt og hindre mye av varmetapet. Husk også at for trange løpesko hindrer blodgjennomstrømningen og dermed gir kaldere føtter

Underlaget er ofte glatt i de kaldeste månedene, noe som gjør sålen ekstra viktig når du skal velge sko til vinterløping. Grove såler som du finner på løpesko til terrengbruk er et godt valg. På svært glatt underlag bør du vurdere løpesko med pigger/brodder. Husk at en mykere såle gir bedre feste på is enn det en hard såle gjør.

Velg vanntette løpesko til den kalde årstiden. Regn, sludd og snø som smelter på skoene vil ellers gi deg våte og kalde føtter. Det er både ubehagelig og det øker faren for frostskader. Dersom du ikke velger vanntette løpesko bør i det minste velge sko som er vannbestandige.

På vinterføre er løpesko med god ankelstøtte ekstra viktig. Videre bør du velge løpesko som med god holdbarhet fordi slitasjen er stor på denne årstiden. Ellers bør du vurdere å velge sko med reflekterende farger/materiale. Løping i mørket betyr at du bør gjøre deg så synlig som mulig.

Passform og andre egenskaper
Også når du velger løpe eller joggesko til vinterbruk er det viktig å tenke på egenskaper som støtdemping og komfort. Generelle tips om valg av joggesko finner du i denne artikkelen med Tips om joggesko. Der finner du også tips om valg av passform, men vi nevner det mest grunnleggende også her.

Riktig passform betyr enkelt forklart at du skal velge løpesko som passer til dine føtter. Det innebærer at de skal gi god plass til tærne, være brede nok, samt sitte godt over foten. Når vi er inne på passform kommer vi heller ikke utenom stabilitet og pronasjon, noe som er svært viktig når du velger sko.

Pronasjon og løpesko
Pronasjon kan beskrives som fotens naturlige støtdempende bevegelse. Det vil si hvordan en fot tar imot trykket fra underlaget. Vanligvis treffer yttersiden av hælen bakken først, før trykket forflytter seg langs en skrå linje mot stortåen. Fordi vi har forskjellig pronasjon er dette en meget viktig faktor for valg av løpesko. Det er vanlig å dele pronasjon inn i tre hovedgrupper. Over, under og normal pronasjon.
  • Det er faktisk bare om lag 40 prosent som har normal pronasjon. Det er denne gruppen som er minst utsatt for belastningsskader. Vanlige løpesko med riktig passform er i utgangspunktet et godt valg for deg med normal pronasjon.
  • Rundt halvparten har overpronasjon, noe som vil si at foten ruller for mye innover. Løpesko for denne gruppen bør ha god sidestabilitet og gjerne en mellomsåle som er styrket på innsiden. Det finnes egne løpesko for deg med overpronasjon
  • Omtrent 10 prosent har underpronasjon, noe som betyr at foten ruller for lite innover. Personer i denne gruppen bør velge fleksible løpesko og spesialtilpasset såle.

Flere artikler om sko for den aktive
Joggesko - Om valg og bruk
Skobutikker på nett - Omtaler og info
Sko - Nyttige tips om vask og vedlikehold
Vintersko - Nyttig før du kjøper sko til vinteren
Skisko - Tips om valg og bruk av slike sko
Håndballsko - Tips om valg av sko
     
Forside Sko