Vedlikehold og bruk av fjellsko

Gode fjellsko koster penger, noen modeller svært mye penger. Riktig bruk og vedlikehold er viktig for å få mest mulig glede av skoene, samt for levetiden.

Vedlikehold av fjellsko
Rengjøring av fjellsko er naturligvis viktig for levetiden. Også for trivsel og turopplevelse er dette viktig. Å begynne en fjelltur med å ta på seg skitne og ufyselige fjellsko gir ikke særlig motivasjon eller turglede. Man bør rengjøre fjellsko etter hver tur. Bruk lunkent vann og tørk vekk skitt og støv. Unngå at skoene blir for bløte. Rengjøring går rimelig greit sålenge skoene ikke har fått stå i lang tid. Tørking skal skje i romtemperatur. Ikke utsett fjellsko for sterk gulvvarme, sterkt solskinn, peisvarme, eller andre direkte varmekilder. Sko av skinn/lær kan tørke for mye opp slik at skinnet blir sprøtt og kan sprekke opp, mens fjellsko av tekstil kan krympe og/eller få endret og ødelagt passform av sterk varme.

Når skoene har tørket bør de behandles. Impregnering er viktig for alle typer fjellsko. Kjøp impregneringsmiddel som er beregnet på din type sko. Sko av skinn bør også settes inn med skokrem. Under fjellturer i krevende forhold bør sko behandles hver dag, vel å merke så lang det er mulig, Tørk av overflatene med en lett fuktet fille og om nødvendig en fin børste. Sett så inn skoene med et egnet impregneringsmiddel og du er klar for neste dag. Her finner du mer om vedlikehold av skinnsko.

Bruk av fjellsko
Når du er på tur er det flere ting du kan og bør gjøre med hensyn til sko og komfort. Først og fremst bør du alltid ta av deg skoene når muligheten dukker opp. Lengre rastepauser og lignende bør benyttes til dette. Husk da å ta ut innersålen. Fuktighetene i skoene vil på denne måten kunne reduseres en god del, samtidig som det er bra for føttene. For tykke eller for mange sokker vil også skape, samt holde på fuktighet. Ikke bruk flere sokker en nødvendig. Spesielt i fjellsko av skinn bør strømper av bomull unngås. Bomull holder som kjent på fuktighet. Et fukttransporterende materiale vil være det beste valget.

Både for fjellsko og føtter er vann en uvelkommen gjest. For å hindre at vann renner fra buksene og ned i skoene kan man benytte gamasjer. Et annet alternativ er å snøre buksebeina slik at du forhindrer dette. Ved vading over elver kan faktisk en god tape gjøre sko og bukse om til vadere, vel å merke dersom du benytter en vanntett bukse.

Skolissene bør alltid sjekkes før tur, men selv om dette gjøres bør man alltid ha med et ekstra sett skolisser. Disse veier praktisk ingenting og er viktige for at en fjellsko skal fungere som tiltenkt. Stram ikke lissene for hardt, spesielt ikke over vristen. Blodomløp er jo en greit ting…

Fjellsko må gås inn, og spesielt for sko sv skinn/lær er dette svært viktig. Husk å gå inn skoene selv om de føles perfekte. Det vil ta lengre tid å gå inn fjellsko av skinn og det vil ta lengre tid å gå inn kraftige og stive sko. Slik er det bare. Det finnes mange kjerringråd om hvordan man kan gå skoene raskt inn. Ikke bruk kostbare fjellsko til å eksprimentere med slike ting. Ta tiden til hjelp og resultatet vil bli bra. Begynn med korte turer og øk gradvis lengden inntil dine fjellsko er klare for langtur.

Flere nyttige artikler om sko.
Joggesko - Vedlikehold og bruk
Sko - Nyttige vedlikeholdstips
Fjellsko - Tips for kjøp og valg
Tursko - Tips for kjøp og valg
Fjellsko - Omtaler av modeller
Tursko - Omtaler av modeller