Nyttig om Treningssko

I denne artikkelen ser vi litt på valg av treningssko. Nesten uansett hvilken aktivitet du bedriver vil nemlig valg av sko være viktig og det gjelder ikke bare i forhold til komfort. Støtte, demping, grep mot underlaget, passform, vekt, med mer, er faktorer som også vil påvirke dine prestasjoner, samt være viktige i forhold til å forebygge akutte skader og belastningsskader. Her finner du gode Skobutikker på nett som blant annet tilbyr en rekke forskjellige treningssko.


Hva er en god treningssko?
Det finnes ikke noen fasit på hva som er gode treningssko, noe som naturligvis skyldes at forskjellige aktiviteter og idretter stiller forskjellige krav til sko og utstyr. Men, det finnes en del egenskaper som i større eller mindre grad vil være viktige i forhold til treningssko. Her er en liten oversikt som forhåpentligvis vil hjelpe deg å velge god sko for dine føtter.

Passform
Passform er et velkjent begrep når det gjelder å kjøpe sko, men dessverre er det fremdeles mange som velger treningssko med feil passform. Riktig passform vil enkelt forklart si at du velger sko som passer til dine føtter. I de fleste tilfeller vil det si sko som er brede nok, som gir nok plass til tærne og som sitter godt over foten. Treningssko skal føles gode på foten, både når du er i bevegelse og når du står rolig. For å kunne sjekke dette er det viktig å benytte riktige sokker når du prøver sko. Det vil si strømper som du til vanlig vil benytte i de aktuelle skoene

I forbindelse med passform er det ellers viktig å legge merke til at det her er forskjeller, da ut i fra hvilken type treningssko du skal kjøpe. Noen aktiviteter krever sko som sitter forholdvis tett på foten, mens andre aktiviteter krever sko som er mer romslige. Sko som skal benyttes under vinterforhold bør for eksempel ikke være for trange, da det kan redusere blodsirkulasjonen og føre til kalde føtter. Riktig passform er altså avhengig både av dine føtter, samt av hvilken type treningssko du skal kjøpe.

Pronasjon
Pronasjon er ellers et viktig begrep når du skal finne riktige sko, spesielt i forhold til forebygging av belastningsskader. Spesielt ved kjøp av treningssko til løping og lignende aktiviteter er dette en viktig faktor. Vi har alle forskjellig pronasjon, men vanligvis deles dette begrepet inn i tre hovedgrupper. Dersom du er usikker på hva pronasjon er, kan det hjelpe å se for seg fotens bevegelser når du løper. Utsiden av hælen er det første som treffer bakken. Trykket forflytter seg så i en skrå linje mot innsiden av stortåen. Denne bevegelsen som fordeler sammenstøtet med underlaget, er det som kalles pronasjon. I artikkelen Joggesko kan finner du mer informasjon om normal, over og underpronasjon som er de tre gruppene vi gjerne deles inn i.

Demping
Spesielt dersom du skal kjøpe treningssko til aktiviteter som løping, håndball og andre innendørs idretter er demping en viktig egenskap. Din kropp, den aktiviteten du skal utføre, samt underlag vil påvirke hvor viktig det er med god støtdemping. Alle de støtene kroppen din må absorbere når du for eksempel løper på asfalt er et godt eksempel på hvorfor støtdemping er svært viktig på enkelte typer treningssko. Støtdempingen er naturligvis ment å ta vekk den del av belastningen leddene utsettes for og dette er svært viktig for å unngå belastningsskader.

Best mulig demping bør settes høyt på listen ved valg av treningssko til løping, håndball, basket og lignende aktiviteter. Det samme gjelder for øvrig for del fleste aktiviteter som utføres på hardt underlag, med dersom du for eksempel går mye på hardt underlag bør du vurdere en litt annen demping. Treningssko som er designet med tanke på mengdetrening vil da være et godt valg, da slike sko vil ha en mer holdbar deming. Husk også å ta hensyn til egen vekt når du vurderer viktigheten av god støtdemping. En tyngre kropp betyr høyere belastning på ledd og dermed økt behov for god demping.

Støtte og stabilitet
Dette er også en viktig egenskap ved treningssko, men for demping vil aktivitet og underlag avgjøre hvor mye vekt du bør legge på støtte og stabilitet. Dersom du skal løpe på asfalt vil for eksempel demping være viktigst, mens god støtte og stabilitet vil være viktig ved løping i terrenget. Ved aktiviteter som håndball og basketball vil både demping og god støtte være svært viktig.

Støtte og demping er viktig for å unngå overtråkk og andre skader, men det er også viktig både for komforten og for å kunne prestere best mulig. Når du skal velge treningssko bør du bruke fornuften og velge støtte ut i fra aktivitet og underlag. En fjelltur i tøft terreng og med tung oppakning vil for eksempel kreve bedre støtte enn en dagstur i skog og mark.

Grep mot underlaget
Godt grep har en viss sammenheng med stabilitet og støtte og aktiviteter som krever god støtte krever i utgangspunktet også godt grep mot underlaget. Håndball, løping i ulendt terreng, samt fjellturer er for eksempel aktiviteter som krever treningssko med godt grep. Ellers er naturligvis dette også en viktig egenskap når du spiller fotball, noe du kan lese mer om i artikkelen Fotballsko. På glatt føre er også godt grep ekstra viktig, noe du kan lese mer om i artikkelen Vintersko.

Tørre og varme treningssko
Tørre føtter er noe vi alle setter pris på, spesielt ved aktiviteter som varer over tid og under kalde forhold. En fjelltur med bløte sko er ikke noe å trakte etter og en skitur kan bli svært ubehagelig dersom føttene ikke holdes tørre. Tørre og varme føtter er alltid ønskelig, men det er som nevnt noen aktiviteter og forhold som gjør det ekstra viktig. Bruk fornuften når du velger treningssko og tenk gjennom hvilke vær og temperaturforhold de skal benyttes under. Husk at sko som sitter tett på foten øker muligheten for kalde føtter. Husk også at du kan få bløte føtter og ubehag på grunn av tette sko og fotsvette. I menyen finner du tips om forskjellige treningssko og der finner du blant annet mer info om dette emnet.

Vekt
Vekt kan også være en viktig faktor når du skal velge treningssko. Fotball og løping er eksempler på aktiviteter hvor lette sko ofte foretrekkes. Når det gjelder tyngre sko som fjellsko er også vekt en faktor og det kan være store vektforskjeller på denne typen sko. Generelt sett bør du velge tyngre og stive sko til tøft terreng og tung oppakning. Lettere terreng, lettere oppakning, samt kortere turer betyr at lettere og mykere sko kan benyttes. Generelt sett vil solide treningssko med god støtte og stabilitet være tyngst. Som nevnt finner du mer utfyllende informasjon om forskjellige treningssko i menyen.

Flere artikler fra Sko For den Aktive
Kjøpe sko på nett - Tips og informasjon
Fotballsko - Om sko med skrukontter
Sykkelsko - Tips og informasjon
Sko - Nyttige tips om vask og vedlikehold
Skisko - Tips og informasjon


Forside Sko