Vintersko

Vintersko finner du i mange forskjellige varianter og det kan være vanskelig å velge riktige sko. Både værforhold, tiltenkt bruk, dine føtter og temperaturforhold vil påvirke hvilke vintersko du bør velge. Ditt aktivitetsnivå og ikke minst ditt budsjett vil også være avgjørende.

I denne artikkelen tar vi utgangspunkt i tradisjonelle vintersko. Det finnes i dag egne sko til vinterbruk innen svært mange kategorier. Vintersko til løping og sykling blir for eksempel mer og mer vanlig. Du vil finne egne artikler om slike sko i menyen der du også finner du tips om andre typer sko som også kan benyttes til vinterbruk. Her kan du enkelt og gratis sammenligne priser på sko.

Passform på Vintersko
Passformen er viktig når du skal velge vintersko. Det vil si at du bør finne sko som passer til dine føtter. Legg merke til at passformen varierer fra merke til merke og fra modell til modell. Vintersko bør sitte godt på foten og kjennes behagelige ut, men vær oppmerksom på at du ikke velger for trange sko. Det vil gi resultere i redusert blodomløp og dermed kalde føtter. Videre bør du vurdere å kjøpe vintersko som er et halvt nummer for store. Det gir rom for tykkere sokker eller eventuelt et ekstra par. Husk å ta disse med når du skal prøve sko.

Her finner du et stort utvalg av vintersko

Vintersko skal være varme, men..
Vintersko bør være isolerte for å kunne holde føttene dine varme. Dette er naturligvis den viktigste egenskapen ved slike sko, men det betyr ikke at du bør kjøpe den varmeste modellen du finner. Vær og temperatur vil være avgjørende for hvilke sko som egner seg best. Det sier seg egentlig selv at en vintersko som egner seg til bruk i Røros, vil være i varmeste laget for bruk langs kysten av Rogaland.

En annen faktor som spiller inn er ditt aktivitets nivå. Dersom du skal kjøpe vintersko til trening og turer behøver ikke denne være like varm som sko du skal benytte til statisk arbeid. Du skal naturligvis ikke kjøpe sko som har for dårlig eller for lite isolasjon, men husk at for varme sko vil føre til fotsvette og fuktighet. Kort forklart bør både vurdere klima og tiltenkt bruk før du velger hvor varme dine vintersko skal være.

Vanntette sko
De fleste bør nok velge seg vanntette vintersko, eller eventuelt tilnærmet vanntette sko. For at føttene skal holdes varme bør de naturligvis også holdes tørre, men det er ingen automatikk i dette. Dersom du hovedsakelig skal benytte skoene dine i et kaldt og tørt klima kan vanntette sko føre til fuktigere føtter. Det skyldes at slike sko i utgangspunktet puster dårligere og dermed øker mengden fotsvette. Vintersko som skal benyttes i fuktig vinterklima bør alltid være vanntette.

Glatte vinterforhold
I hvilket terreng og på hvilket underlag skal dine vintersko benyttes? Det bør du tenke gjennom før du velger sko fordi det vil påvirke hvilke såle som egner seg best. Noen modeller er laget med tanke på godt grep selv på glatt underlag, mens andre modeller er laget for å tåle slitasje på mindre glatt underlag. I utgangspunktet vil vintersko med myke såler gi best grep mot underlaget, men legg merke til at slike såler egner seg forholdsvis dårlige til lange turer. Brodder/pigger er et godt alternativ dersom underlaget er spesielt glatt.

Høyde på Vintersko
Den siste faktoren vi nevner i denne omgang er høyden på vintersko. Det er to faktorer som er avgjørende for hvilken høyde du bør velge og den ene er snøen. Dersom du skal bevege deg i dyp snø bør du velge høye vintersko for å unngå en ubehagelig og kald opplevelse. Dersom du benytter lave sko i dyp snø bør du benytte gamasjer.

Den andre faktoren er dine personlige preferanser. Hvor god ankelstøtte ønsker du? Lave vintersko gir dårligere støtte for anklene, men de vil være en god del lettere og dermed mer behagelige i lett terreng. Høye vintersko gir bedre støtte og i de fleste tilfeller også bedre varme, men som nevnt er dette tyngre sko.

Bruk Fornuft
Sammen med passform er din tiltenkte bruk det som først og fremst bør avgjøre hvilke vintersko du velger. Langs kysten i Sørvest kommer du langt med forholdsvis lave og vanntette vintersko, mens det på indre Østlandet i utgangspunktet bør benyttes høyere sko med god isolasjon. En fjelltur under snøsmeltingen krever vanntette sko med godt feste og god støtte for anklene. Bruk fornuften og vurder hva som egner seg best der du skal bruke vintersko.