Valg av Joggesko

Skal du kjøpe nye joggesko? Eller er du blant de mange som ikke er klar over at det paret du nå benytter bør byttes ut? Selv joggesko som ser fine og lite slitt ut, vil ofte være modne for utbytting. Den vanligste årsaken til dette er at støtdempingen slites ut.

Vanligvis regner man med at omtrent et år med regelmessig løping vil slite ut et par joggesko. Løpesett, vekt og underlag vil påvirke slitasjen, men generelt sett vil et par joggesko kunne benyttes i opptil 1500 kilometer før dempingen er utslitt.

Generelle kjøpetips
Når man skal kjøpe joggesko er vekten på skoen, passform, demping og stabilitet viktige ting å ta hensyn til. Passformen er svært viktig og et godt utgangspunkt for å velge nye joggesko. Skoen skal rett og slett sitte godt på foten. Det innebærer at den skal gi god plass til tærne, være bred nok, samt sitte godt over foten. Selv om dette kan virke som en selvfølge, så er det dessverre mang som velger feil allerede her. Fokus på pris, farge, merkenavn eller demping fører til at mang ser bort i fra dette elementære og viktige valget. Joggesko som ikke sitter godt på foten vil alltid være et dårlig kjøp. 


Kvaliteter ved Joggesko 
Demping er også en viktig faktor når du skal velge joggesko. Belastningsskader skyldes ofte feil eller dårlige joggesko. Tenk på hvor mange ganger leddene i beina belastes under en løpetur, så forstår du viktigheten av god støtdemping. Din vekt og din påtenkte bruk av skoene er viktig for valg av demping.

Sammen med riktig passform er god og ikke minst riktig stabilitet det viktigste å være oppmerksom på. Stabilitet betyr i denne sammenheng støtte når foten er i bevegelse. I den forbindelse er begrepet pronasjon svært viktig. Pronasjon er foten sine naturlige støtdempende bevegelser. Enkelt forklart vil det si hvordan foten tar i mot trykket fra underlaget. Tenk på hvordan foten din møter bakken når du løper. Utsiden av hælen er det første som treffer bakken. Trykket forflytter seg så i en skrå linje mot innsiden av stortåen. Denne bevegelsen som på en genial måte fordeler sammenstøtet med underlaget, er det som kalles pronasjon.

For å gjøre det litt vanskelig å velge riktige joggesko, så har vi alle forskjellig pronasjon. Man deler vanligvis pronasjon inn i tre grupper. Det er faktisk bare rundt 40 prosent som har normalpronasjon. Dersom du tilhører denne gruppen vil du se at sålen på dine joggesko slites like mye på inn og utsiden. Dette fordi fotens rotasjon verken er for stor eller for liten. Det er personer i denne gruppen som er minst utsatt for belastningsskader.

Omtrent halvparten har overpronasjon, noe som vil si at belastningen blir for stor på innsiden av foten. Sålen på en joggesko vil være mest slitt på innsiden dersom du tilhører denne gruppen. Joggesko med ekstra god sidestabilitet anbefales for personer med overpronasjon. Joggesko hvor mellomsålen er styrket på innsiden vil også være et godt valg. 

De siste ti prosentene har underpronasjon, noe som vil si at belastingen er størst på utsiden av foten. Du vil altså kunne se at slitasjen på dine joggesko er størst på yttersiden dersom du tilhører denne gruppen. Personer i denne gruppen må unngå joggesko som er tilpasset overpronasjon. En fleksibel joggesko vil være det beste valget, gjerne med en spesialtilpasset såle.

Individuell tilpassing av sko
Passform og stabilitet er som nevnt viktige forutsetninger ved valg av joggesko. Vi har alle forskjellige føtter og dermed også forskjellige behov. Før du kjøper joggesko bør du tenke gjennom hva som er viktig for deg. Pronasjon er som nevnt en viktig forutsetning, noe du alltid bør ta hensyn til. Kvalifisert butikkpersonell vil kunne hjelpe deg å fastslå hvilken pronasjon du har. Mange spesialbutikker har også egne maskiner som nøye sjekker din pronasjon. Det vil være en god ide for alle å ta en slik test. På den måten er du tygg på at du kjøper riktige joggesko i fremtiden. Vekten vil også ha mye å si for hvilken demping du skal velge. En tyngre kropp stille naturligvis større krav til disse egenskapene på en joggesko.

Hva du skal bruke skoene til bør du også tenke gjennom. Kjøper du joggesko til løping, jogging, mengdetrening eller skal de benyttes til å gå? Til løping på asfalt vil lette joggesko med god demping være et godt valg. Til bruk i terrenget bør joggesko med god stabilitet foretrekkes. En såle med godt grep og et stoff som tåler litt vann og skitt er også en fordel til slik bruk. Videre bør du velge en såle med lav profil, noe som vil redusere faren for overtråkk. Dersom du hovedsakelig trener i rolig tempo bør du velge joggesko som er designet for mengdetrening. Slike sko vil ha en tilleggsdemping som vil gi en mer holdbar støtdemping.

Pris vil i stor grad være avgjørende for kvaliteten. Som regel vil du få det du betaler for, men husk at det finnes mange gode tilbud. Både i spesialbutikker og på internett vil du kunne spare mye penger på finne de beste prisene. Hvor nye penger du legger i nye joggesko er et personlig valg. Hvor mye man har anledning til å bruke, samt hvor aktiv man er vil være avgjørende.

Vær oppmerksom på at de forskjellige modellene ofte endres fra år til år. En joggesko som passer deg perfekt behøver altså ikke å gjøre det samme neste år. Noen velger å løse dette ved å kjøpe flere par av sin favoritt sko. Dersom du er veldig aktiv eller har problemer med belastningsskader kan det være en god ide å ha to forskjellige par med joggesko. Gjennom å bytte på å bruke disse, oppnår du god variasjon i demping og stabilitet, noe som reduserer risikoen for belastningsskader.

Valg av joggesko betyr først og fremst å finne en sko som er tilpasset dine føtter, din kropp og ditt løpesett. Underlaget skoene skal benyttes på er det sammen med treningsmengde og intensitet også viktig å ha i bakhodet. Her kan du sammeligne priser på sko, det er mulig å spare mye penger. Her finner du tips om å kjøpe sko på nett og her finner du helsetips