Kjøpe sko - Kjøpe sko på nett

Å kjøpe sko kan virke enkelt, noe det for så vidt også er. Men, dersom du forhaster deg, risikerer du å ende opp med feil sko. Det vil si sko som ikke er komfortable, eller som mangler de nødvendige egenskapene. En tursko som er komfortabel, men som mangler støtte og feste vil for eksempel kunne være et bomkjøp. Det samme gjelder for siste modell av et par joggesko som du trodde du kunne "gå inn". Det hjelper lite med kvalitet dersom skoene ikke passer til dine føtter. Naturligvis er også pris en viktig faktor, spesielt fordi denne kan variere mye for samme par sko.

Forskjellige typer sko stiller litt forskjellige krav til hvilke vurderinger som er viktige. Blant annet er ankelstøtte og støtdemping kvaliteter som kan være svært viktige, men den det er også kvaliteter som ikke behøver å vektlegges i særlig grad. I menyen finner du artikler om forskjellige typer sko og viktige egenskaper ved disse. I denne artikkelen finner du generelle tips om det å kjøpe sko på nett, samt om det å kjøpe sko i vanlige butikker. Her finner du omtaler av skobutikker på nett.

Kjøpe sko på nett
Å kjøpe sko på nett blir naturligvis noe annerledes da du ikke får prøve skoene. Det kan du naturligvis løse ved å prøve disse i en vanlig butikk først, noe som kan være aktuelt dersom prisen er bedre på internett. Ellers er det en fordel dersom du kjenner til modellen før du skal kjøpe sko på nett. Selv om det kan være endringer fra modell til modell og fra år til år, så vil det være et bra utgangspunkt. Videre kan du sjekke ut tester av sko, samt forskjellige nettsted som tilbyr informasjon om de fleste typer sko.

Utfordringene i forhold til passform er definitivt en bakdel ved å kjøpe sko på nett, men det er også flere fordeler ved dette. Først og fremst er det lettvint og ofte rimelig. Du kan raskt sjekke svært mange modeller og like raskt sammenligne priser. Videre vil du kunne kjøpe sko som du ellers ikke får tak i. Det enorme utvalget er med andre ord en fordel med å kjøpe sko på nett. Videre er det slik at flere nettbutikker har svært gode betingelser og ordninger i forhold til å bytte sko.

Legg imidlertid merke til at det er stor forskjell på hvor du kjøper sko. Norske nettbutikker som Heppo og Brandos har for eksempel meget gode betingelser. Begge disse tilbyr fri frakt, samt fri frakt ved retur og bytte. Det betyr at det faktisk er mulig å kjøpe sko på nett uten å risikere noe. Nettbutikker som ikke tilbyr denne servicen bør du holde deg vekke fra, da du risikerer å tape en god del penger.

Når det gjelder utenlandske nettsider bør du være svært forsiktig. Det finnes naturligvis mange gode muligheter med lave priser og spennende utvalg, men husk at norsk kjøpslov ikke gjelder i slike tilfeller. Husk også å sjekke leveringsbetingelser, samt eventuell toll og merverdiavgift. Hvor enkelt er det å bytte et par sko bestilt fra USA? Hvem betaler de ekstra kostnadene? Vær svært forsiktig dersom du kjøper sko på nett fra andre land. Hvis ikke kan du få en kostbar lærepenge.

Vanlige skobutikker
I menyen finner du som nevnt tips om egenskaper som er viktige ved forskjellige typer sko. Den viktigste faktoren gjelder imidlertid for alle typer sko og det er passform. Uansett hvor flotte og kostbare et par sko er og uansett hvor god kvalitet de holder, så er det alltid et dårlig kjøp dersom du velger sko som ikke passer til dine føtter. Passform er og blir det aller viktigste når du skal kjøpe sko.

For å finne riktig passform er det viktig at du bruker riktige sokker når du prøver sko. Fotballsko, vintersko, skisko, fjellsko, sykkelsko, med mer. Forskjellige sko betyr ofte at forskjellige sokker benyttes. Videre bør du huske at føttene dine ikke er identiske og at det er den største foten som bør være utgangspunktet. Ellers bør du kjøpe sko som passer foten din. De fleste typer sko skal ikke måtte "gås inn".

Pris er naturligvis også en faktor og det kan være stor forskjell fra butikk til butikk. Vær på gjerne utkikk etter gode tilbud og forsøk å få en modell så rimelig som mulig. Men, et godt tilbud kan raskt bli til en dyrekjøpt erfaring. Det er fort gjort å senke kravene noe slik at man kan kjøpe drømmeskoen på tilbud, noe du ikke bør gjøre. Å kjøpe sko som er et halvt nummer for små, eller som klemmer litt for mye over vristen vil for eksempel aldri være et godt kjøp.

Ellers nevner vi at det å kjøpe sko handler mye om å bruke sunn fornuft. Hva er behovet ditt? Hvilke egenskaper betyr det at skoene bør ha? Dersom du skal jogge i fuktig og ulendt terreng behøver du vanntette sko, med god støtte og sklisikker såle. Dersom du skal kjøpe sko til innendørs trening som håndball er demping, støtte og sklisikker såle viktige egenskaper. Dersom du skal kjøpe sko til dagsturer på grus og i lett terreng, er komfort, slitestyrke og forholdvis lette sko viktig. Poenget er å kjøpe sko som passer din tiltenkte bruk og ikke minst som passer dine føtter.


    
               

Forside Sko