Velg riktige Tursko

Tursko er en type sko som har blitt svært populære. Bruksområdene er mange og utvalget er stort. Tursko er et noe upresist begrep på det som også går under betegnelsen hiking sko. Det store utvalget gjør at det kan være vanskelig å velge riktige sko. Noen tips om hva som er viktig kan derfor være nyttig lesning før nye tursko kjøpes inn.

Både joggesko og fjellsko benyttes flittig til turgåing. Tips om slike sko finner du i egne artikler i menyen. Nå skal vi ha fokus på sko med egenskaper som befinner seg mellom disse ytterpunktene. Det finnes mange typer tursko å velge mellom, faktisk svært mange. Det første du bør tenke på er derfor hvilke type sko du er ute etter. Hva skal du hovedsakelig bruke skoene til?

Kjøpe sko på nett
Å kjøpe sko på nett blir stadig mer attraktivt, noe som blant annet skyldes gode betingelser for frakt ved kjøp og bytte. Et flott utvalg fjellsko og tursko finner du i Nettbutikken til Outnorth, en butikk som har spesialisert seg på friluftsliv. Sjekk også de gode betingelsene og det gode utvalget oss Brandos, samt den nye offisielle nettbutikken til ECCO.

Hvilken type sko?
Alle typer tursko har sine egenskaper og fordeler. Du må velge hvilke av disse som er viktigst for deg. Løpe og joggesko er som nevnt omtalt i en egen artikkel. Vi vil bare nevne at slike sko også kommer i modeller som er beregnet på bruk i terrenget. Slike joggesko vill ha bedre støtte for foten og en såle som gir bedre grep, samt beskyttelse mot et ujevnt underlag. De vil også være bedre egnet til bruk i dårlig vær. Selv om dette er sko som er produsert med tanke på løping, så finner du flere modeller som egner seg bra også som tursko.

Lette tursko er svært populære og for mange vil dette være det beste valget. Slike tursko er ofte laget av tekstil og semsket skinn. Innslagene av tekstil gir god pusteevne, mens innslagene av skinn gir sko med god støtte, stabilitet og holdbarhet. Også modeller som kun har tekstil i overdelen er gode tursko, spesielt for deg som ønsker lette sko. Mellomsålen vil vanligvis inneholde demping. Demping i tursko er ikke beregnet på løping, en bruk slike sko heller ikke er ment for. Lette tursko egner seg ypperlig til turgåing på asfalt, grus, samt i lettere terreng som stier og utmark. Dersom du er ute etter sko som ofte skal benyttes på asfalt og grus, men også til kortere turer i fjell og annet terreng med opparbeidede stier, ja da er en slik tursko et godt valg.

Tursko for bruk i litt tøffere terreng er vanligvis tyngre. Det skyldes at de fleste modellene inneholder mer skinn og har mer solide såler for å gi støtte og stabilitet. Dette er sko som kan benyttes til turer i forholdsvis tøft terreng, men vær oppmerksom på at slike tursko ikke gir samme støtte for anklene som fjellsko. Du vil se at slike tursko kan minne om en lavere utgave av en del fjellsko, noe de på mange måter er. Dersom du er ute etter en tursko som hovedsakelig skal benyttes på stier og i terreng, men også på grus og asfalt, ja da er sko i denne kategorien et bra valg. Litt enkelt kan man si at tursko er allround fritidssko som har flere bruksområder. Lette tursko har egenskaper som ligger nærmere “offtrail” joggesko, mens tyngre og mer solide tursko har egenskaper som minner en del om lettere fjellsko.

Velg den types tursko som samsvarer best med din påtenkte bruk. Uansett om du velger en lettere eller tyngre sko, så bør du gå for noe vanntett. En sko skal være så behagelig som mulig, noe som tilsier at en tørr sko er å foretrekke.

Kjøp tursko som passer til din fot
Passform er grunnleggende når man skal kjøpe sko. Å kjøpe en kostbar tursko som har alle de riktige egenskapene vil være et dårlig kjøp dersom passformen er feil. Vi har alle forskjellige føtter, så her snakker vi om individuelle valg og preferanser. Riktig passform betyr ganske enkelt at du velger tursko som passer til foten din. De skal kjennes behagelige både under gange og når du står i ro. En tursko som passer skal gi god støtte til hele foten og den skal ikke presse spesielt mye på noen deler av foten. Man bør alltid prøve flere forskjellige sko før man bestemmer seg. Prøv både forskjellige merker og forskjellige modeller. De som designer og produserer sko går vanligvis ut fra en “gjennomsnittlig fot” som så benyttes som mal. Nøyaktig hvordan de forskjellige produsentene kommer frem til denne malen, samt hvilken mal som benyttes vil variere. Av den grunn er det ekstra viktig å prøve forskjellige merker.

Vær oppmerksom på at en modell ofte endres fra år til år. Det er derfor ingen garanti for at en bestemt sko som du kjøpte for to år siden fremdeles vil være et bra valg. Små endringer i modellene kan få store utslag for passformen. Kort sagt bør du ikke henge deg opp i sko størrelser, merke, modell eller lignende. Velg rett og slett tursko som passer til din fot. Her finner du omtaler av tursko med forskjellige egenskaper.

Om du bør velge tursko av skinn eller tekstil avhenger av hvilke egenskaper du verdsetter høyest. Skinn gir vanligvis bedre stabilitet og lengre levetid, mens tekstil gir lettere sko med bedre pusteegenskaper. En tursko som er laget av skinn og tekstil kombinerer disse egenskapene på en måte som lar deg utnytte fordelene ved begge. For deg som er ute etter en allround tursko er det en stor fordel.