Å kjøpe Fotballsko

Skal du kjøpe nye fotballsko? Da vil du oppdage at finnes et enormt utvalg å velge blant. Noen tips om hva som er viktig når man skal velge fotballsko vil således komme godt med for de fleste. Det er flere ting som påvirker hvilke sko du bør velge, blant annet foten din, samt det underlaget skoene skal benyttes på. Pris er naturligvis også en viktig faktor og her kan du sammenligner priser på sko. Det er faktisk mulig å spare en god del penger.

Type sko
Dette er definitivt de to tingene som er viktigst ved kjøp av nye fotballsko. Først må du velge hvilken type sko du trenger. Skal du spille på kunstgress, innendørs, på naturgress eller på kunstgress? Forskjellige typer fotballsko skilles først og fremst ved knottene som benyttes. Disse betegnelsene brukes vanligvis for å kategorisere fotballsko. HG fotballsko benyttes på hardt underlag som kunstgress eller svært tørre og harde naturgressbaner, mens AG fotballsko kun er beregnet på kunstgress.

Ønsker du rimelige fotballsko fra anerkjente produsenter? Her finner du fotballsko for forskjellige underlag underlag. Fri frakt og gratis retur og bytte. Les mer

FG betyr fast underlag, det vil vanligvis si en normal gressbane eller litt myke kunstgressbaner. På våte gressbaner er det SG fotballsko som egner seg best. SG kan oversettes til myke baner. MG betyr noe sånt som forskjellige underlag. Vanligvis er kunstgress og kortklipt naturgress underlag hvor slike sko benyttes. På grus er det TF fotballsko som egner seg best. Disse kan også benyttes på de fleste kunstgressbaner. Til slutt har vi IN som er fotballsko til innendørs bruk, rimelig selvforklarende.

Før du går til innkjøp av fotballsko bør du altså finne ut hvilken type du har mest behov for. En fotballsko i hver kategori er nok en drøm for mange, men det koster mye og er ikke videre realistisk. De aller fleste vil komme langt med to par sko. Dersom du både spiller på grus og kunstgress bør du kjøpe en sko i klassen TF. Spiller du ikke fotball på grusbaner kan du velge en AG sko, spesialdesignet for kunstgress. Den andre skoen bør i hovedsak være beregnet for naturgress. En sko i klassene FG eller SG er da et naturlig valg.

Dersom du ikke spiller fotball på grusbaner kan du også greie deg med en fotballsko. Da er en FG sko for fast underlag det naturlige valget. Husk at dette er generelle råd. Lokale forhold vil ha stor betydning for valget av fotballsko. Noen områder har et vått og mildt klima som betyr mye spill på bløte og myke gressbaner, mens andre områder har et tørt og kaldere klima som ofte betyr at underlaget er kunstgress og hardere gressbaner. Tenk gjennom hvilke underlag du kommer til å spille på før du bestemmer deg for en type fotballsko.

Fotballsko som passer
Når du har bestemt deg for en type fotballsko er det passformen som bør sjekkes ut. Det vil enkelt forklart si hvor godt skoen sitter på foten din. Dette er viktig ved kjøp av alle typer sko, spesielt sko som skal brukes aktivt. En sko skal føles god på foten, både når du er i bevegelse og når du står rolig. Den skal presse jevnt mot hele foten og du skal kjenne god kontakt med hele sålen. Pass på at du velger en fotballsko som har riktig bredde for din fot. Husk at alle har forskjellige føtter. Det vil si at en fotballsko som passer perfekt for flere lagkamerater kan være totalt feil for din fot. Prøv alltid forskjellige modeller og merker før du tar ditt endelige valg. Bruk fotballstrømper når du skal prøve fotballsko. Det er liten nytte i å lete etter sko som passer til din fot dersom du har på deg en type strømper som du aldri kommer til å benytte i disse skoene.

Materialet i fotballsko
Dersom du kjøper fotballsko beregnet for riktig underlag som samtidig passer til din fot har du allerede gjort et godt valg. Det finnes imidlertid også andre faktorer som påvirker egenskapene til slike sko. Spesielt ved kjøp av kostbare fotballsko bør man vurdere materialet de er laget av.

Overdelen på en fotballsko er vanligvis laget av lær, mikrofiber eller syntetiske stoffer. Sko av skinn/lær er forholdsvis tunge, men de former seg bra til foten. Sko av mikrofiber er lettere og veldig solide. Slike fotballsko vil ikke tilpasse seg like bra til dine føtter, noe som betyr at valg av riktig passform blir ekstra viktig. Syntetiske materialer gir sko som er svært lette og slitesterke. Disse skoene tilpasser seg heller ikke noe særlig til føttene dine. Vekten kan være viktig for egenskapene til en sko, noe du dermed også bør vurdere. Det er først og fremst for fotballspillere som profiterer på fart at dette er viktig. En lettere fotballsko vil naturlig nok gjøre det enklere å løpe raskt.

Hvilket underlag du skal spille på vil sammen med passform alltid være det viktigste når man skal vege fotballsko. Ikke gå i fellen og kjøpe samme sko som favorittspilleren din. Hvordan en sko ser ut, hvilke stjernespillere som benytter den, eller hvilket merke det er har egentlig ingen betydning. De fleste toppspillere benyttes fotballsko som er laget spesielt for deres fot, noe de fleste bare kan drømme om. Dermed må vi prøve forskjellige par med fotballsko og velge det paret som passer best til båre føtter og våre behov.

Flere artikler med nyttige tips om sko.
Joggesko - Håndballsko - Tursko
Skobutikk på nett
Fotballsko Naturgress 
Fotballsko skruknotter
Fotballsko grus og kunstgress
Fotballsko innendørs


                 
Forside SKO

Vedlikehold og bruk av fjellsko

Gode fjellsko koster penger, noen modeller svært mye penger. Riktig bruk og vedlikehold er viktig for å få mest mulig glede av skoene, samt for levetiden.

Vedlikehold av fjellsko
Rengjøring av fjellsko er naturligvis viktig for levetiden. Også for trivsel og turopplevelse er dette viktig. Å begynne en fjelltur med å ta på seg skitne og ufyselige fjellsko gir ikke særlig motivasjon eller turglede. Man bør rengjøre fjellsko etter hver tur. Bruk lunkent vann og tørk vekk skitt og støv. Unngå at skoene blir for bløte. Rengjøring går rimelig greit sålenge skoene ikke har fått stå i lang tid. Tørking skal skje i romtemperatur. Ikke utsett fjellsko for sterk gulvvarme, sterkt solskinn, peisvarme, eller andre direkte varmekilder. Sko av skinn/lær kan tørke for mye opp slik at skinnet blir sprøtt og kan sprekke opp, mens fjellsko av tekstil kan krympe og/eller få endret og ødelagt passform av sterk varme.

Når skoene har tørket bør de behandles. Impregnering er viktig for alle typer fjellsko. Kjøp impregneringsmiddel som er beregnet på din type sko. Sko av skinn bør også settes inn med skokrem. Under fjellturer i krevende forhold bør sko behandles hver dag, vel å merke så lang det er mulig, Tørk av overflatene med en lett fuktet fille og om nødvendig en fin børste. Sett så inn skoene med et egnet impregneringsmiddel og du er klar for neste dag. Her finner du mer om vedlikehold av skinnsko.

Bruk av fjellsko
Når du er på tur er det flere ting du kan og bør gjøre med hensyn til sko og komfort. Først og fremst bør du alltid ta av deg skoene når muligheten dukker opp. Lengre rastepauser og lignende bør benyttes til dette. Husk da å ta ut innersålen. Fuktighetene i skoene vil på denne måten kunne reduseres en god del, samtidig som det er bra for føttene. For tykke eller for mange sokker vil også skape, samt holde på fuktighet. Ikke bruk flere sokker en nødvendig. Spesielt i fjellsko av skinn bør strømper av bomull unngås. Bomull holder som kjent på fuktighet. Et fukttransporterende materiale vil være det beste valget.

Både for fjellsko og føtter er vann en uvelkommen gjest. For å hindre at vann renner fra buksene og ned i skoene kan man benytte gamasjer. Et annet alternativ er å snøre buksebeina slik at du forhindrer dette. Ved vading over elver kan faktisk en god tape gjøre sko og bukse om til vadere, vel å merke dersom du benytter en vanntett bukse.

Skolissene bør alltid sjekkes før tur, men selv om dette gjøres bør man alltid ha med et ekstra sett skolisser. Disse veier praktisk ingenting og er viktige for at en fjellsko skal fungere som tiltenkt. Stram ikke lissene for hardt, spesielt ikke over vristen. Blodomløp er jo en greit ting…

Fjellsko må gås inn, og spesielt for sko sv skinn/lær er dette svært viktig. Husk å gå inn skoene selv om de føles perfekte. Det vil ta lengre tid å gå inn fjellsko av skinn og det vil ta lengre tid å gå inn kraftige og stive sko. Slik er det bare. Det finnes mange kjerringråd om hvordan man kan gå skoene raskt inn. Ikke bruk kostbare fjellsko til å eksprimentere med slike ting. Ta tiden til hjelp og resultatet vil bli bra. Begynn med korte turer og øk gradvis lengden inntil dine fjellsko er klare for langtur.

Flere nyttige artikler om sko.
Joggesko - Vedlikehold og bruk
Sko - Nyttige vedlikeholdstips
Fjellsko - Tips for kjøp og valg
Tursko - Tips for kjøp og valg
Fjellsko - Omtaler av modeller
Tursko - Omtaler av modeller


Å kjøpe riktige fjellsko

Dårlige eller feil fjellsko kan ødelegge en ellers perfekt fjelltur. Er du usikker på hvordan du skal velge slike sko og på hva som er viktig? Her får du tipsene som vil gjøre deg i stand til å plukke ut par fjellsko som egner seg for nettopp deg.

Passform er det viktigste når man skal velge fjellsko. En kostbar sko av høy kvalitet vil være et dårlig valg dersom den ikke passer til foten din. Prøv forskjellige modeller og forskjellige merker inntil du finner sko som sitter godt på beina. Riktige sko skal kjennes behagelige på beina Husk at alle nye fjellsko må gås inn. Benytt skoene på en del dagsturer før du drar ut på langtur. Å dra ut på en lengre tur med nye fjellsko vil raskt kunne bli en ubehagelig erfaring preget av mye smerte.

Kjøpe sko på nett
Gode ordinger for retur og bytte gjør det attraktivt å kjøpe sko på nett. Et meget godt utvalg av fjellsko finner du i nettbutkken Outnorth som har spesialisert seg på friluftsliv. Sjekk også Brandos som er eb renskobutikk, samt den nye offisielle nettbutikken til ECCO.

Såler
Ved kjøp av fjellsko er det viktig at man velger passende innersåle. Feil innersåle kan føre til at sko som i utgangspunktet er riktige for deg ikke vil passe til foten din. Samtidig kan en "riktig" innersåle føre til at sko med feil passform blir mer behagelige. Når det gjelder mellomsålen er det en stor fordel om denne har demping. Tykkelsen på yttersålen vil ha mye å si for holdbarheten, altså levetiden til fjellsko. En hard yttersåle vil også gi lengre levetid, mens en myk yttersåle gir sko med bedre grep/friksjon. Mønster og dybde i sålen er også avgjørende for grepet mot underlaget.

Mykheten er også viktig for egenskapene til fjellsko. Med mykhet eller elastisitet menes det i denne sammenheng hvor lett en sko kan vris. Du får en pekepinn på dette ved å bøye front og bakdel til hver sin side. Tradisjonelt er slike sko stive, noe de også skal være. Unntaket er sko for lettere bruk i lettere terreng. Litt mykere fjellsko vil egne seg ypperlig til slik bruk.

Overdelen
På fjellsko er overdelen viktigere en på de fleste andre typer sko. God støtte over vristen er viktig og det er noe av poenget med å bruke slike sko. Et stoff/materiale som virkelig er vanntett vil også være viktig, spesielt på sko som benyttes til lange turer og til overnatting i telt/utendørs. Muligheten til å tørke skoene er da sterkt begrenset. Holdbarhet og pusteevne vil i stor grad bestemmes av hvilket stoff du velger. Fordelene med tekstil er at du får lettere sko som ikke i like stor grad må gås inn. Slike sko vil også tørke raskere og ha bedre pusteevne, noe som kan være en stor fordel. Skinnsko er først og fremst mer stabile, en viktig egenskap på lengre turer, samt i ulendt terreng. Slike sko vil også tåle mer fukt/vann og de er enklere å holde rene. 

Diverse tips
Fjellsko et tunge sammenlignet med andre sko. Hvor tunge de er vil avhenge av stoffet de er laget av, bruken de er laget for, samt prisen. Ikke kjøp sko som er tyngre en nødvendig, det er tungt nok å gå i fjellet. Generelt sett går utviklingen mot stadig lettere fjellsko, mye takket være den teknologisk utviklingen som stadig forbedrer skoene. Fjellsko som er beregnet på lange turer i tøft terreng vil som regel være tyngst, noe som er helt naturlig da dette vanligvis er kraftige og solide sko med god støtte.

En kostbar fjellsko bør ha innlagt forsterkning foran og bak, samt ved sålekanten. Dette vil til en viss grad beskytte mot harde støt, men først og fremst vil skoens levetid forlenges. Når det gjelder snøringen benyttes den til å gjøre passformen optimal. God og enkel snøring lar deg tilpasse skoene til variert bruk gjennom mindre endringer på passformen. Snøring med hemper (lås) er både enkelt og effektivt, altså et bra valg.

Før du kjøper fjellsko bør du være klar over hvor og hvordan de skal benyttes. En ukes vandring på høyfjellet i surt høstvær, vil naturlig nok stille andre og større krav til skoene enn korte dagsturer i lettere terreng. Generelt sett bør man velge kraftige og stive sko dersom man har tung oppakning. God støtte for beina er da viktig. Tøft og ulendt underlag og lange turer vil også kreve god støtte og således kraftige fjellsko. Lettere terreng, lettere oppakning, samt kortere turer betyr at lettere og mykere sko kan benyttes.

Pris og kvalitet henger vanligvis sammen. De beste skoene vil koste en god del og ofte holde det produsenten lover. Billige fjellsko vil ofte ha kortere levetid og kreve mer vedlikehold. Når det er sagt. Du er fullt mulige å finne rimelige sko som holder tilfredsstillende kvalitet. I tillegg dukker det stadig opp gode tilbud på i utgangspunktet kostbare sko. Her kan du sammeligne priser på fjellsko, det er mulig å spare en god del penger. Bruken bør være avgjørende for ditt valg. Fjellsko som skal benyttes på røft underlag, i dårlig vær på høyfjellet, eller på turer med tung oppakning bør man investere en god del penger i. Kortere turer i lettere terreng betyr at man greier seg fint med litt rimeligere sko.

Dette er kun ment som generelle råd og valg av fjellsko handler mye om personlige preferanser. Alle bør velge sko med riktig passform og gode såler. Om du så fortrekker lette fjellsko også under tøffe forhold er det ingen ting i veien for det. Du møter for eksempel erfarne turgåere som alltid sverger til lette sko. Du vil også møte dem som kun benytter skinnsko Noen velger sågar joggesko også til langturer i høyfjellet. Skal du ut på langtur i høyfjellet kan overtråkk føre til store utfordringer og problemer: I områder uten mobildekning kan et skikkelig overtrekk føre til en svært ubehagelig situasjon. Et minstekrav til fjellsko som benyttes i slike områder bør derfor være at de gir god støtte for anklene. Her finner du omtaler av fjellsko i forskjellige prisklasser.

Det siste du bør tenke på er at en fjellsko helst skal gi litt rom for variert bruk En kraftig sko beregnet for lange turer med tung oppakning bør også kunne benyttes til kortere og lettere turer. På samme måte bør ikke en mykere og lettere sko være helt håpløs i bruk under tøffere forhold. En allsidig fjellsko med noenlunde gode allround egenskaper vil være et bra valg for de aller fleste.


Gode tips om Joggesko

Har du joggesko som virkelig stinker surt? Lurer du på hvordan joggesko skal vaskes? Her skal du få noen nyttige tips om joggesko.

De aller fleste har opplevd at joggesko lukter vondt. Spesielt på sommeren kan det rett og slett stinke fælt. Det er svetten som har hovedskylden for denne mindre delikate lukte. For å bit kvitt eller redusere vondt lukt fra joggesko har man to muligheter. Man kan hindre at lukten oppstår eller man kan forsøke å fjerne den i ettertid.

For å hindre at vond lukt oppstår kan man redusere mengden svette i beina. Egne deodoranter som er beregnet på føtter er en løsning på dette problemet. En annen mulighet er å bruke talkum på føttene. Talkum trekker til seg fuktighet og vil på den måten kunne redusere lukten fra joggesko. Spesielt på sommeren vil det svare seg å bytte sokker ofte. Dersom du bruker strømper av god kvalitet og i tillegg bytter disse forholdsvis ofte, vil du merke at lukten fra dine joggesko ikke blir like vond.

Vasking av joggesko
Hva kan man så gjøre med joggesko som allerede lukter? Vasking er (selvfølgelig) et godt alternativ. Først må du riste ut sand, grus og skitt fra innsiden av skoene, så bør skoene legges i bløt en liten halvtime. Benytt varmt vann med vanlig vaskemiddel. Så skurer du vekk utvendig skitt med en liten børste før du vasker innsiden av dine joggesko. Lissene byttes eller vaskes, gjerne i vaskemaskin. Løse såler tas ut og vaskes grundig. Ofte sitter mye av den vonde lukta nettopp i sålen, noe som betyr at nye såler kan være en god ide. Ikke la joggesko eller såler ligge for lenge i vannet. Passformen på slike sko kan da bli ødelagt.

Maskinvask av joggesko anbefales ikke. Spesielt dyrere sko og løpesko vil kunne miste sine egenskaper under maskinvask. I en travel hverdag er det likevel slik at vaskemaskinen ofte blir den løsningen man velger. Ved maskinvask av joggesko bør man alltid benytte vaskepose og lav temperatur, gjerne 30 grader. Velg et skånsomt vaskeprogram. Husk at joggesko vaskes i maskin på eget ansvar. Det vil sjeldent nytte å hevde reklamasjons rett dersom skoene blir ødelagt i vaskemaskinen.

Tørking av sko
Uansett hvordan du vasker dine joggesko, må du være oppmerksom på hvordan de bør tørkes. Gulvvarme eller en elektrisk skotørker er enkle og populære metoder når skoene skal tørkes, spesielt på hytta. Ikke bruk disse metodene til å tørke joggesko. Så sterk varme vil kunne krympe skoene og/ eller ødelegge passformen. Joggesko bør helle ikke tørkes i et rom med mye fuktighet. Sko som står lenge før de tørker vil kunne resultere i en enda vondere lukt en før vask. Bruk fortrinnsvis avispapir til å tørke joggesko. Slikt papir trekker raskt til seg fuktigheten og ved å bytte avispapir etter en liten time vil skoene fort bli tørre.

Fremdeles vond lukt?
Blir du, til tross for grundig vask, ikke kvitt den vonde lukten? Det finnes fremdeles noen muligheter. Å legge joggesko i fryseboksen er et velkjent og velbrukt knep. La skoene ligge i frysen i minst et døgn. Forhåpentligvis vil det ta knekken på bakteriene. Dersom skoene lukter så vondt at de er blitt ubrukelige, ja da har du ikke noe å tape. Legg joggeskoene i kokende varmt vann og tilsett en sterkt og bakteriedrepende såpe. La skoene ligge i flere timer før du tørker dem som vent ovenfor. Husk å skylle ut såpen. Siste mulighet er å bruke salmiakk på skoene. Det bør fjerne all vond lukt, men skoene vil fort kunne bli ødelagt. De sist nevnte forslagene bør kun benyttes dersom alternativet er å kaste skoene. Da har du ikke noe å tape på forsøket.

Les gjerne forfatterens artikler om slankeprodukter



Forside SKO

Valg av Joggesko

Skal du kjøpe nye joggesko? Eller er du blant de mange som ikke er klar over at det paret du nå benytter bør byttes ut? Selv joggesko som ser fine og lite slitt ut, vil ofte være modne for utbytting. Den vanligste årsaken til dette er at støtdempingen slites ut.

Vanligvis regner man med at omtrent et år med regelmessig løping vil slite ut et par joggesko. Løpesett, vekt og underlag vil påvirke slitasjen, men generelt sett vil et par joggesko kunne benyttes i opptil 1500 kilometer før dempingen er utslitt.

Generelle kjøpetips
Når man skal kjøpe joggesko er vekten på skoen, passform, demping og stabilitet viktige ting å ta hensyn til. Passformen er svært viktig og et godt utgangspunkt for å velge nye joggesko. Skoen skal rett og slett sitte godt på foten. Det innebærer at den skal gi god plass til tærne, være bred nok, samt sitte godt over foten. Selv om dette kan virke som en selvfølge, så er det dessverre mang som velger feil allerede her. Fokus på pris, farge, merkenavn eller demping fører til at mang ser bort i fra dette elementære og viktige valget. Joggesko som ikke sitter godt på foten vil alltid være et dårlig kjøp. 


Kvaliteter ved Joggesko 
Demping er også en viktig faktor når du skal velge joggesko. Belastningsskader skyldes ofte feil eller dårlige joggesko. Tenk på hvor mange ganger leddene i beina belastes under en løpetur, så forstår du viktigheten av god støtdemping. Din vekt og din påtenkte bruk av skoene er viktig for valg av demping.

Sammen med riktig passform er god og ikke minst riktig stabilitet det viktigste å være oppmerksom på. Stabilitet betyr i denne sammenheng støtte når foten er i bevegelse. I den forbindelse er begrepet pronasjon svært viktig. Pronasjon er foten sine naturlige støtdempende bevegelser. Enkelt forklart vil det si hvordan foten tar i mot trykket fra underlaget. Tenk på hvordan foten din møter bakken når du løper. Utsiden av hælen er det første som treffer bakken. Trykket forflytter seg så i en skrå linje mot innsiden av stortåen. Denne bevegelsen som på en genial måte fordeler sammenstøtet med underlaget, er det som kalles pronasjon.

For å gjøre det litt vanskelig å velge riktige joggesko, så har vi alle forskjellig pronasjon. Man deler vanligvis pronasjon inn i tre grupper. Det er faktisk bare rundt 40 prosent som har normalpronasjon. Dersom du tilhører denne gruppen vil du se at sålen på dine joggesko slites like mye på inn og utsiden. Dette fordi fotens rotasjon verken er for stor eller for liten. Det er personer i denne gruppen som er minst utsatt for belastningsskader.

Omtrent halvparten har overpronasjon, noe som vil si at belastningen blir for stor på innsiden av foten. Sålen på en joggesko vil være mest slitt på innsiden dersom du tilhører denne gruppen. Joggesko med ekstra god sidestabilitet anbefales for personer med overpronasjon. Joggesko hvor mellomsålen er styrket på innsiden vil også være et godt valg. 

De siste ti prosentene har underpronasjon, noe som vil si at belastingen er størst på utsiden av foten. Du vil altså kunne se at slitasjen på dine joggesko er størst på yttersiden dersom du tilhører denne gruppen. Personer i denne gruppen må unngå joggesko som er tilpasset overpronasjon. En fleksibel joggesko vil være det beste valget, gjerne med en spesialtilpasset såle.

Individuell tilpassing av sko
Passform og stabilitet er som nevnt viktige forutsetninger ved valg av joggesko. Vi har alle forskjellige føtter og dermed også forskjellige behov. Før du kjøper joggesko bør du tenke gjennom hva som er viktig for deg. Pronasjon er som nevnt en viktig forutsetning, noe du alltid bør ta hensyn til. Kvalifisert butikkpersonell vil kunne hjelpe deg å fastslå hvilken pronasjon du har. Mange spesialbutikker har også egne maskiner som nøye sjekker din pronasjon. Det vil være en god ide for alle å ta en slik test. På den måten er du tygg på at du kjøper riktige joggesko i fremtiden. Vekten vil også ha mye å si for hvilken demping du skal velge. En tyngre kropp stille naturligvis større krav til disse egenskapene på en joggesko.

Hva du skal bruke skoene til bør du også tenke gjennom. Kjøper du joggesko til løping, jogging, mengdetrening eller skal de benyttes til å gå? Til løping på asfalt vil lette joggesko med god demping være et godt valg. Til bruk i terrenget bør joggesko med god stabilitet foretrekkes. En såle med godt grep og et stoff som tåler litt vann og skitt er også en fordel til slik bruk. Videre bør du velge en såle med lav profil, noe som vil redusere faren for overtråkk. Dersom du hovedsakelig trener i rolig tempo bør du velge joggesko som er designet for mengdetrening. Slike sko vil ha en tilleggsdemping som vil gi en mer holdbar støtdemping.

Pris vil i stor grad være avgjørende for kvaliteten. Som regel vil du få det du betaler for, men husk at det finnes mange gode tilbud. Både i spesialbutikker og på internett vil du kunne spare mye penger på finne de beste prisene. Hvor nye penger du legger i nye joggesko er et personlig valg. Hvor mye man har anledning til å bruke, samt hvor aktiv man er vil være avgjørende.

Vær oppmerksom på at de forskjellige modellene ofte endres fra år til år. En joggesko som passer deg perfekt behøver altså ikke å gjøre det samme neste år. Noen velger å løse dette ved å kjøpe flere par av sin favoritt sko. Dersom du er veldig aktiv eller har problemer med belastningsskader kan det være en god ide å ha to forskjellige par med joggesko. Gjennom å bytte på å bruke disse, oppnår du god variasjon i demping og stabilitet, noe som reduserer risikoen for belastningsskader.

Valg av joggesko betyr først og fremst å finne en sko som er tilpasset dine føtter, din kropp og ditt løpesett. Underlaget skoene skal benyttes på er det sammen med treningsmengde og intensitet også viktig å ha i bakhodet. Her kan du sammeligne priser på sko, det er mulig å spare mye penger. Her finner du tips om å kjøpe sko på nett og her finner du helsetips